U tuzlanskoj džamiji Plane danas je upriličen susret i ispraćaj za imama hafiza Nurija-ef. Čikarića.

Susretu u Planama su prisustvovali glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Tuzla prof. dr. Amir Karić, tuzlanski imami i uposlenici Medžlisa Tuzla.

Džuma-namaz u Planama predvodio je novoimenovani imam Sadif-ef. Mahmutović. Prisutnim džematlijama su se prigodnim riječima obratili hafiz Čikarić i efendija Mahmutović.

Ovom svečanom prilikom glavni imam hafiz Huskanović uputio je čestitke i riječi zahvale efendiji Čikariću i njegovoj hanumi Seni za doprinos u džematu Plane.

Glavni imam Huskanović i predsjednik Karić uručili su prigodne poklone efendiji i njegovoj supruzi. Hafiz Čikarić nije krio radost za ukazanu pažnju, na čemu je iskazao zahvalnost glavnom imamu i predsjedniku, kao i svim kolegama s kojima je sarađivao tokom godina koje je proveo u kolektivu Medžlisa Tuzla.

Nurija-ef.Čikarić je rođen u Donjoj Kamenici, općina Zvornik 1959. godine. Osnovnu školu je završio u rodnom selu i kao učenik generacije upisuje Gazi Husrev-begovu medresu. Prije agresije na Bosnu i Hercegovinu radio je u džematima Jošanica, Križevići i Kraljevići. Bio je pripadnik Armije R BiH od 1992. do 1996. godine. Vraća se u džemat Kraljeviće, a ujedno je postavljen i za glavnog imama Medžlisa Zvornik. Tu ostaje do 2013. godine, kada prelazi u džemat Plane, Medžlis Tuzla. U međuvremenu je 2004. godine diplomirao na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

Hafiz Čikarić će ostati zapamćen i po tome što je pomjerio granice polaganja hifza time što je sa svoje 62 godine, nakon cjeloživotnog druženja sa Časnim Kur’anom, napamet naučio ajete iz Kur’ana. Najstariji je kandidat koji je položio hifz u povijesti Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Njegov muhafiz je Mirnes-ef. Spahić, profesor kiraeta u Behram-begovoj medresi.