Učesnici Treće međunarodne konferencija vojnih imama, koja okuplja oko 50 vojnih imama i kapelana iz 13 zemalja svijeta, u utorak 24. septembra 2019. godine boravili su na području Muftiluka tuzlanskog.

U jutarnjim satima upriličena je posjeta Vlasenici i Srebrenici, gdje su domaćini gostima bili medžlisi u ovim gradovima i glavni imami Nurdin-ef. Grahić i Damir-ef. Peštalić. Učesnici Konferencije su posjetili Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine gdje su nakon obilaska mezarja pogledali izložbe i video projekciju o Genocidu u Srebrenici.

U Tuzli je upriličena posjeta mjestu stradanja tuzlanske mladosti na Kapiji. O ovom zločnu govorio je glavni imam MIZ Tuzla hafiz Ahmed-ef. Huskanović.

Gosti su posjetili i Behram-begovu medresu, a o radu ove škole govorio je direktor Ahmed-ef. Hatunić. Učenici i učenice pripremili su i izveli prigodan program.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović upriličio je prijem za goste. Muftija je ovom prilikom istakao da je misija islama misija mira među ljudima.

„Cijenimo vaše poslove i djelovanje među mladim ljudima u vašim institucijama u kojima djelujete. Ponosni smo na sve naše vojne imame u Oružanim snagama BiH na čijem čelu je ugledni alim muftija Hadis-ef. Pašalić. Izuzetno smo sretni što su uglednici poput vas došli u našu zemlju, što ćete imati priliku da upoznate islam i muslimane u ovoj zemlji, kao i univerzalne vrijednosti Bosne i Hercegovine,“ kazao je muftija Fazlović.

Vojni muftija Hadis-ef. Pašalić zahvalio se muftiji Fazloviću i Muftijstvu tuzlanskom na podršci u radu Vojnog muftijstva. Povodom 20. godišnjice uspostave i djelovanja Vojnog muftijstva uručene su zahvlanice Muftijstvu tuzlanskom i Behram-begovoj medresi za dugogodišnju uspješnu saradnju.