Početkom mjeseca jula 2023. godine završena je žetva pšenice sa 64 duluma vakufskih parcela u Janji.

– Velika količina padavina tokom mjeseca maja te, vlaga u mjesecu junu ostavili su traga na kvalitet pšenice. Usjevi na vakufskim parcelama su, pored velikih poteškoća, tretirani protiv različitih bolesti uz stručni nadzor uposlenika OPZ “Agrofarmer” sa P.O. iz Janje – navede iz ovog Medžlisa.

U projekat unapređenja vakufske imovine na području MIZ Janja uključeni su svi imami, uposlenici i članovi Izvršnog odbora tokom prethodnih devet godina.

Predsjednik Izvršnog odbora MIZ Janja, hafiz Fahret Baćevac je zadovoljan proizvedenom količinom pšenice:

– Poljoprivredni proizvođači su u nezavidnoj poziciji, prinosi su slabi a kvalitet nije zadovoljavajući. Sjetva, đubrivo i žetva su bili puno skuplji nego prošle godine, a cijena proizvedene pšenice je duplo manja. Saosjećamo se sa svim poljoprivrednicima, koji su na gubitku u ovogodišnjoj proizvodnji ječma i pšenice. S obzirom na prinose u okolini, mi smo zadovoljni količinom proizvedene pšenice na našim vakufima, koji su bili u prosjeku 540 kg po dulumu, ali se bojimo da će sam kvalitet pšenice smanjiti otkupnu cijenu – kaže hafiz Baćevac.

Pored pšenice MIZ Janja ove godine ima zasijano 65 duluma kukuruza koji je trenutno u dobrom stanju, te 2 duluma krompira za potrebe ishrane učenica i učenika Behram-begove medrese u Tuzli.

Podsjećamo da je projekat unapređenja vakufske imovine pokrenut u Janji 2014. godine, čime se vakufska imovina nastoji iskoristili na najbolji način i unaprijedili rad Medžlisa.