U nedjelju, 4. augusta ove godine, proučen je tradicionalni mevlud u džematu Gornji Šepak, Medžlis Islamske zajednice Zvornik. Mevludu je prisustvovao muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović te je u obraćanju istakao važnost džemata i džamije, Allahu, dželle šanuhu, naljedražeg mjesta, našeg orjentira, mjesta koje nas okuplja i ujedinjuje.

– Oni koji ovdje stalno žive, naše džematlije, djeca i mladi su nam najvažniji, u njih smo zagledani ali uvijek spominjemo i Bošnjake, Bošnjakinje koji su vezani za svoju rodnu grudu, ma gdje danas živjeli. Radujemo se svima onima koji ne zaboravljaju na svoj korijen, svoje porijeklo. A čemu se radovati ako zanemarimo i zapostavimo svoj korijen?

S velikom nadom i optimizmom gledamo u budućnost. Ako budemo vrijedni i ako budemo činili dobro ulažući sve što smo u mogućnosti, svom svojom snagom, kod Allaha, dželle šanuhu, i Poslanika, alejhi selam, garancija je da ćemo u budućnosti ostvariti ono što danas nije moguće.

Na nama je da založimo svaki atom svoje snage, da se o sebi pobrinemo, a Allah, dželle šanuhu, će nam dati prosperitet makar mi to danas svojom logikom i iskustvom teško mogli vidjeti, poručio je ovom prilikom muftija Fazlović.

Naglasio je da su ibadeti na prvom mjestu u životu svakog muslimana, posebno navodeći važnost namaza i njegovog redovnog obavljanja što je karakteristika vjernika koji su spašeni i koji su uspjeli.

U ime domaćina prisutnima se obratio imam džemata Fadil-ef. Arifović a u programu su učestvovali solistica Hasreta Muratović i grupa “Rejjan”. Mevludu je prisustvovao predsjednik medžlisa Mustafa-ef. Muharemović, imami ovog medžlisa i brojni džematlije.

Gornji Šepak je mjesto u općini Zvornik iz kojeg je većina Bošnjaka koji su protjerani tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu novi dom pronašla u dijaspori i širom domovine. Svoju rodnu grudu ne zaboravljaju. Uredili su svoje kuće u Šepku, odmore provode u ovom mjestu, a mnogi koji su već u penziji planiraju ovdje i ostati. Tako je ovih dana Šepak pun mještana, praćen srdačnim susretima. Tim povodom organizirani su “Dani dijaspore Gornji Šepak“ i tribina o Šaćir-ef. Šišiću, prvom imamu ovog džemata.