Centralna mevludska svečanost za Muftijstvo tuzlansko održana je danas poslije podne-namaza u Hadži Iskender džamiji u Gornjoj Tuzli. Ujedno je to bila završna aktivnost u okviru vjersko-kulturne manifestacije „500 godina Hadži Iskender džamije u Gornjoj Tuzli (dvadeset godina od obnove)“.

Vazu-nasihat kazivao je muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović koji je istakao da smo kao Bošnjaci muslimani u ovoj lijepoj zemlji u okrilju Allahove vjere, islama.

– Čvrsto smo prigrlili to divno naslijeđe, čuvamo ga i potvrđujemo. Oni koji žive ovdje i oni koji potiču iz Gornje Tuzle, ponijeli su ovih dana veliku ulogu, važan emanet. Podsjetili ste cijelu Islamsku zajednicu, sve nas zajedno, da smo ovdje na ovoj našoj rodnoj grudi dugo muslimani, stoljećima, više od pola milenija. Tome svjedoči Hadži Iskender džamija. Vi ste ovu zadaću obavili dostojno i hvala vam na tome. Molim Allaha, dž.š., da vas nagradi za poruku koja je ovih dana potekla iz Gornje Tuzle, poruku kojom se sjećamo velikana ovoga vremena, imama, džematija, vakifa, svih dobrih ljudi – kazao je na početku svog nasihata muftija Fazlović.

Podsjetio je muftija Fazlović na obnovu ove džamije od prije 20 godina, a ona je, svjedoči to i historija, bila obnavljana i u ranijim stoljećima.

– To znači da su Bošnjaci uvijek dostojno brinuli o sebi, da smo u svakoj generaciji imali čestite džematlije, imame, istaknute pojedince koji su željeli da se prepozna njihovo djelo, najprije kod Allaha i Njegovih meleka, ali i kod ljudi. Hvala Bogu da je naša volja danas jaka i da nastavljamo pravim putem, odlučno i ujedinjeno, bez obzira na kušnje na koje nailazimo, – rekao je muftija Fazlović.

Sačuvali smo ono što je najvažnije, poručio je muftija Fazlović, svoju vjeru islam, domovinu Bosnu i Hercegovinu, opstao je naš narod, čuvamo svoju tradiciju, vrijednosti i kulturu.

– I opet ostajemo plemeniti prema svim ljudima bez obzira kako se zvali i kojim nazorima pripadali. To su Bošnjaci u ovoj zemlji uvijek bili i uvijek će biti. Zato će uvijek imati pomoć Gospodara svjetova – kazao je muftija.

Muftija Fazlović je poručio da se na ovaj dan sjećamo novog velikog početka, kada je Allah Svojom voljom odlučio da na ovaj svijet dođe posljednji poslanik i vjerovjesnik Muhammed, a.s.

– Pečat poslanstvu, kruna sveukupne Božije milosti, baš onako kako poslije svakog namaza učimo ajet iz Kur'ana: A tebe smo, Muhammede kao milost, samu suštu milost svjetovima poslali. To je milost koju imamo i neizmjerno smo zahvalni Gospodaru svjetova da se u ovoj zemlji rađamo i umiremo kao muslimani – naglasio je muftija Fazlović.

Allah od nas traži, kazao je muftija, da njegujemo čvrstu vezu sa svojim poslanikom Muhammedom, a.s.

– Ne možemo ni časa bez poslanika Muhammeda. Allah, dž.š., kaže da On i Njegovi meleki blagosiljaju svoga poslanika neprestano. Muhammed, a.s., je u toj visokoj časti kod Allaha i Njegovih meleka. A onda Allah od nas traži da stalno budemo u salavatu. Ulema kaže da onaj ko salavatom svoju vezu učvršćuje sa Muhammedom, a.s., u milosti je Gospodara svjetova i Njegovih meleka, uvećavaju se njegove deredže, postiže sigurnost u svom životu, veliko je dobro u njegovoj porodici, svjetlo na njegovom putu. U nekim knjigama se kaže da je svaki salavat stotinu dobara – poručio je muftija Fazlović.

Salavatom postižemo zadovoljstvo Allaha, dž.š., kazao je muftija Fazlović, a onaj ko je sklon donositi salavate, ko selami Poslanika, to je garancija da on čuva Allahovu vjeru po uzoru na svoga Poslanika, on slijedi sunnet svoga Poslanika.

Ne možemo naprijed bez Muhammeda, a.s., naglasio je muftija Fazlović, a to znači da moramo čuvati propise svoje vjere, biti dobri  mu'mini, vjerovati, činiti dobra djela i lijepe riječi govoriti.

– Ove manifestacije moraju ostaviti odraz, valja nam se popravljati, biti bolji, uzeti puno ibreta, sve što trebamo popraviti, u našim mahalama, porodici, valja popraviti. Ne smijemo biti nepravedni. Muhammed, a.s., nas savjetuje da se čuvamo ružnog govora, muslimani ne smiju govoriti ružne riječi, ne smiju psovati. Savjetuje nas i da se čuvamo lahkomislenosti, ne smiju Bošnjaci nakon toliko kušnji biti lahkomisleni, naivni, moraju dobro da promisle šta ih sutra čeka i da se za to pripremaju – kazao je na kraju muftija Fazlović.

Muftija se zahvalio glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice Gornja Tuzla Salih-ef. Jusiću, imamima ovog medžlisa, a posebnu zahvalnost je iskazao dr. Seadu Seljubcu za njegov doprinos Gornjoj Tuzli, vjerskom i kulturnom životu ove čaršije. Upravo cijeneći doprinos dr. Seljubca Izvršni odbor MIZ Gornja Tuzla uručio je dr. Seljubcu prigodan poklon. Mevlud su proučili imami medžlisa Gornja Tuzla i Hor „Gazi Turali-beg“.