Ramazanski bajram na području Medžlisa IZ-e Srebrenik klanjan je u 41 džematu. Mnogobrojne aktivnosti Medžlisa obilježile su i ovaj bajram.

Prvog dana Bajrama u prostorijama Medžlisa glavni imam Refik-ef. Hodžić i predsjednik Medžlisa Abdullah Arifović upriličili su prijem za penzionisane imame koji borave na ovome području i za članove izvršnog odbora Medžlisa.

Istog dana na trgu Alije Izetbegovića održan je koncert pod nazivom „Odazivam ti se, Bože!“ u organizaciji Medžlisa Srebrenik i Udruženja mladih „Zefir“, a pokrovitelj koncerta bio je općinski načelnik dr. Nihad Omerović. Tim povodom velikom broju prisutnih vjernika obratio se i uputio bajramsku čestitku glavni imam Refik-ef. Hodžić.

Drugog dana bajrama predstavnici Medžlisa organizirali su odvojene prijeme za imame, angažirane učenice medresa i studentice, te učenike medresa i studente koji su bili na ramazanskoj praksi.

Prijem za načelnika i njegove saradnike

Glavni imam i predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa upriličili su tradicionalni prijem za načelnika općine Srebrenik dr. Nihada Omerovića i njegove saradnike.

U ime domaćina, bajramske čestitke gostima je uputio glavni imam Hodžić, naglasivši da je potrebu nastavka dosadašnje uspješne saradnje.

Obilazak porodica šehida

Nakon prijema delegacije Općine, predstavnici Medžlisa, zajedno s načelnikom Omerovićem, posjetili su nekoliko šehidskih porodica u D. Potoku i Tinji, i tom prilikom im uručili prigodne bajramske poklone.

Tevhid i obilasci šehidskih mezarja

Na podne-namazu u svim džamijama na području Medžlisa Srebrenik proučen su Jasin i tevhid za šehide, te upriličeni obilasci šehidskih mezarja. Centralna manifestacija obilježavanja Dana šehida održana je na ikindija-namazu u centralnoj srebreničkoj džamiji, gdje su imami proučili tewžvhid i hatma dovu, te posjetili centralno šehidsko obilježje na trgu Alije Izetbegovića u Srebreniku.

Trećeg dana ramazanskog bajrama organizirano je omladinsko druženje u prostorijama Medžlisa.

U većini džamija drugog dana bajrama upriličena je podjela bajramskih paketića za polaznike mektepske nastave.

{gallery}0807160{/gallery}

D.B.