Povodom nastupajućeg Ramazanskog bajrama 1439./2018. godine muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović uputio je Bajramsku čestitku koju prenosimo u cijelosti.

Bismillahirrahmanirrahim!

Hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova, Milostivom, Samilosnom. Njegovi najljepši blagoslovi pripadaju plemenitom vjerovjesniku Muhammedu, alejhisselam.

Draga braćo, poštovane sestre!

Danas je posljednji dan blagoslovljenog mjeseca u kojem se postiže najpotpunija predanost Allahu Uzvišenom. Post u ovom mjesecu je usavršavao naš karakter i osnaživao naš razum. Ovaj ibadet je najdjelotvorniji lijek za ljudska srca i duše. Post je vrelo bogobojaznosti, a bogobojaznost je najpouzdaniji temelj ljudske plemenitosti. U Kur'anu Časnom je posvjedočeno:

Od vas je kod Allaha najplemenitiji onaj ko je najbogobojazniji. (El-Hudžurat, 13.)

Stoga su kod svih nas velika očekivanja od onoga što smo u ovom ramazani-šerifu sticali. A zasigurno smo našu duhovnu snagu uvećali i naše zajedništvo ojačali. Otuda će hod na našem putu biti sigurniji i priželjkivani ishodi izvjesniji.

U danima posta i noćnom stajanju u namazu pred Gospodarom svjetova, dublje smo, jasnije spoznali snagu i smisao istrajnosti u poslu i zadaćama, kao i blagodat strpljivosti u odnosima i saradnji s drugim ljudima. Zato ćemo s više odgovornosti, ako Bog da, čuvati granice za koje smo zaduženi. Podučavali smo se tome držeći se strogo određenih granica sehura i iftara za svoj post, ali jednako tako i čuvajući granice između lijepe i ružne misli i riječi, darežljivosti i škrtosti.

Neka nam obnovljena duhovna i umna snaga budu od pomoći da moralne vrijednosti u našem društvu činimo još postojanijim, te da jačamo ljubav prema zavičaju gdje je naš korijen, i prema domovini u kojoj je naš mir i sloboda. Na ovim granicama nam valja neprekidno i nepokolebljivo bdjeti. Allah Uzvišeni nas poziva i savjetuje:

O, vjernici! Strpite se, i postojani budite, i nepokolebljivi na granicama nek’ ste! I Allaha se bojte da biste uspjeh postigli! (Alu ‘Imran, 200.)

Poštovana braćo i sestre!

Zamolit ću vas da se na Bajram ophodite s mnogo ljudske dobrote sa starijima, i da pokažete vrijednost samilosti prema mlađima. U tome nam je najbolji uzor naš poslanik Muhammed, alejhisselam. U poštovanju starijih nahodi se mudrost života, a u brizi i odgovornosti za mlađe naša je dalekovidost.

U danima jedinstvene bajramske radosti nipošto ne zaboravimo ni one koji su u nevolji i kojima naša pomoć i pažnja može biti veliko olakšanje i utjeha.

Svima vam upućujem srdačne čestitke povodom Ramazanskog bajrama i želim vam puno sreće i napretka – svakog dobra. Podijelimo bajramsku radost sa svojim komšijama i prijateljima.

Bajram šerif mubarek olsun!