U nedjelju 11.10.2020. u jutarnjim satima, napadnuta je Sultan Sulejmanova Atik džamija u Bijeljini, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Nepoznata lica razbili su stakla na prozorima džamije i abdesthane, te je uništena ograda iz džamije, a o svemu je obavještena policija.

„Događaj smo odmah prijavili policiji, koja je izašla na lice mjesta, napravila zapisnik i mi očekujemo da se počinilac ili više njih pronađu i krivično gone,” kazao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina Samir-ef. Camić.

Atik (Stara) džamija je najstarija džamija u Bijeljini, sagrađena između 1520. i 1566. godine. Spominje se u pisanim izvorima tadašnjeg vladara sultana Sulejmana Veličanstvenog, po njemu je i nazvana kao Carska džamija. Džamija, odnosno njeno mjesto i ostaci graditeljske cjeline državna Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika proglasila je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Džamija je srušena 13. marta 1993. godine, a nakon obnove ponovo je otvorena 16. augusta 2014. godine. Ovo nije prvi put da je Sultan Sulejmanova Atik džamija u Bijeljini, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, meta vandalskog napada.