Medresa “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” u Cazinu, ovih dana ima velike razloge za radost. Naime, 10. aprila svake godine se obilježava Dan škole i Dan vakifa, a ove godine je uz svečanu akademiju održana i hafiska dova još jednom učeniku medrese hafizu Ibrahimu Tričiću.

Ovoj svečanosti su prisustvovali izaslanik reisul-uleme dr. Mensur-ef. Husić, muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, direktor medrese prof. Zuhdija Handanović, predstavnici izvšrne i zakonodavne vlasti Unsko-sanskog kantona, Univerziteta u Bihaću, gradova i općina Unsko-sanskog kantona.

Ašere je na početku proučila hafiza Lamija Šahinovića, a potom je prof. Harun Pajić u ulozi moderatora predstavio prisutnima nekoliko važnih činjenica o medresi. Svojim prelijepim izvedbama, ilahije su izvodili hafiz Ahmed Alili, hafiz Ahmed Hašić i članovi hora medrese „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“.

Prvi se pristutnima u svojstvu domaćina obratio direktor medrese prof. Zuhdija Handanović. On je podsjetio na veoma burnu prošlost ove medrese i njenu vitalnost, s obzirom da je i pored brojnih pokušaja njenog uništenja ona opstala, te iz dana u dan postaje sve respektabilnija obrazovna ustanova.

– Cazinsku medresu su nekada palili, nekada zabranjivali njen rad, a nekada otežavali njeno funkcionisanje. Allah Uzvišeni je pomogao nama i ljudima prije nas da je podignemo, izgradimo i ponovo učinimo prepoznatljivom obrazovnom ustanovom našeg naroda. U tome su uvijek najvćeća podrška bili obični ljudi, naši vakifi, koji su uvijek bili uz medresu i prolazili s medresom ono što je ona prolazila i uvijek insistirali na njenom jačanju i afirmaciji.

Danas imamo još jednu veliku podršku i snagu, a to su njeni uspješni svršenici, koji na najbolji način promovišu medresu i njene vrijednosti kroz svoj pošten, predan i odgovoran rad u svojstvu imama, vjeroučitelja, ljekara, profesora, inžinjera i kroz druga važna zanimanja. Profesori medrese, vakifi, alumnisti i naše institucije, kako Islamske zajednice tako i naše države, su jedan jedinstven saf koji radi za dobrobit naše medrese i promoriva njene vrijednosti – rekao je u svom obraćanju direktor Handanović.

Kao i svake prethodne, i ove godine je proglašen vakif godine, to jeste osoba koja je najviše učinila da osnaži vakuf medrese. Ove godine su to hadži Mujo i hadži Đula Memić iz cazinskog naselja Podgredina, koji su za potrebu zamjene stolarije na medresi donirali 30.000 KM, pa im je ovog prilikom uručeno priznanje i poklon, te iskazana zahvalnost i za brojna dobra djela koja su i do sada činili.

DSC_0029.JPG - Dan škole, vakifa i hafiska dova u cazinskoj medresi

Pored pobrojanih zvaničnika, prisutni na ovoj svečanoj akademiji su bili rektor Univerziteta u Bihaću prof. dr. Fadil Islamović, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću prof. dr. Hajrudin Hodžić, premijer i predsjedavajući Skupštine Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić i Jasmin Musić, gradonačelnik Grada Bihaća Elvedin Sedić, savjetnik gradonačelnika Grada Cazina Jusuf Bajraktarević, glavni imami, hafizi Kur'ana Časnog, profesori medrese i brojni vakifi i prijatelji ove obrazovne ustanove.

Prisutnima su se obratili i premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić, predsjedavajući Skupštine USK Jasmin Musić, te savjetnik gradonačelnika Grada Cazina Jusuf Bajrektarević. Oni su afirmativno govorili o ulozi medrese u obrazovnom sistemu Unsko-sanskog kantona, te o njenoj specifičnosti kao ustanovi koja pretendira odgojnu dimenziju. Pohvalno su se izrazili i o ulozi medrese u društvenoj životu kazavši da je medresa u Cazinu sa svojim kapacitetima uvijek na raspolaganju svim građanima Cazina i šire, te da svoje aktivnosti u medresi realiziraju brojna udruženja i grupe kojima medresa otvara svoja vrata.

Nakon ovih obraćanja, hafizi su proučili po odlomak iz Kur'ana Časnog. Ovoj hafiskoj dovi u svojstvu hafiza su prisustvovali hafiz Suad Šahinović, hafiz Rifet Šahinović, hafiz Dževad Šahinović, hafiz Elmir Mehmedović, hafiz Ahmed Alili, hafiz Ahmed Hašić, te hafizi Abdullah i Talha Tričić, dva brata hafiza Ibrahima Tričića koja su prije njega postali hafizi Kur'ana Časnog.

Prije nego li je hafiz Ibrahim Tričić proučio posljednje Kur'anske sure i prije nego li je proučena dova, prisutnima se obratio muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. On je bio u dvostrukoj ulozi; kao muftija i muhaffiz.

– Ovo je za Bihaćko muftijstvo jedan od najznačajnijih datuma, jer se na taj dan ponovo rekativirao rad Cazinske medrese, ustanove koja će obrazovati našu djecu u vjerskim i svjetovnim naukama. Njeno osnivanje davne 1867. nam govori da su muslimani ovih prostora i prije više od 100 godina cijenili nauku i brižno čuvali vjeru. Treba biti zahvalan i onima koji su svjesni trenutka prije trideset godina osposobili staru zgradu medrese i ponovo pokrenuli nastavu u medresi. Muftijstvo bihaćko sa svojih dvije stotine i četrdeset džemata je trajna podrška djelovanju i radu ove ustanove. Gotovo da ne postoji džemat koji nije imao učenika u medresi i koji nije materijalno pomagao rad medrese. Svakako su svoj veliki doprinos u radu medrese dali i naši vakifi.

Gotovo svi ashabi ostavili su iza sebe nešto u ime vakufa i time postali primjer hiljadama Bošnjaka da od dolaska islama pa do danas po svim krajevima Bosne ostavljaju iza sebe hajrate i vakufe. Prethodne godine smo imali vakife koji su uvakufili značajna materijalna sredstva za našu medresu. Ove godine je to porodica Memić, hadži Mujo i hadži Đula, koji su uz to i roditelji sina šehida Sinanudina. Čestitam im i zahvaljujem što u stalno na usluzi svojoj zajednici. Medresa se ponosi i svojim učenicima, a posebno se ponosi sa onima koji postanu hafizi Kur'ana Časnog. Kada pogledam u ovu halku, izuzev hafiza Alilija, svi su oni ili profesori ili učenici naše medrese, što je prije samo neko vrijeme bilo nezamislivo i nedokučivo. Pogotovo mi je drago da u pročelju ove halke vidimo trojicu hafiza, trojicu braće, među kojima je i hafiz Ibrahim Tričić kome danas učimo dovu – poručio je u svom govoru muftija Kudić.

Hafiz Ibrahim Tričić je proučio posljednje sure iz Kur'ana Časnog, a njegov muhaffiz hafiz Mehmed-ef. Kudić je proučio hafisku dovu.

Na kraju svečanosti, prisutnima se obratio dr. Mensur-ef. Husić, izaslanik reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića. Dr. Husić je prenio čestitke reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića, te ukazao na značaj naših medresa, vakifa i hafiza.

– Muslimani u Bosni i Hercegovinu baštine dugu tradiciju obrazovanja, a to su prije svega naše medrese, koje su u svim periodima naše prošlosti bile škole visokog kvaliteta. Nakon reaktiviranja rada medresa u Bosni i Hercegovini 1993. godine, ostvarili smo vizionarski pristup koji se ogleda kroz spoj tradicionalnog i modernog, što se pokazalo kao odličan model. Posebni rezultati u tim medresama su hafizi Kur'ana Časnog. Pogotovo ako poredimo sa nekim ranijim periodima kada su čaršije koje su imale hafize bile izuzetak. Ako uzmemo u obzir i veliko zalaganje Mreže mladih i Odjela za brak i porodicu, možemo reći da su Bošnjaci u jednom zamahu. Moralno naslijeđe koje su bosanski muslimani usvojili sa istoka mogu biti i za Evropu prihvatljive vrijednosti, jer čovječanstvo bez moralnih, porodičnih i kulturoloških vrijednosti nema šanse za napredak. Posebno je značajno predstaviti sebe onakav kakav jesi, a ne dozvoliti nikome da nas predstavlja onako kako hoće – poručio je izaslanik reisu-l-uleme dr. Husić, koji je potom uručio diplomu hafiza Kur'ana hafizu Ibrahimu Tričiću.

Prije samog programa proučena je hatma-dova na hatmu koju su proučili profesori medrese svim vakifima medrese koji su preselili sa ovog svijeta, a nakon programa u holu medrese je otvorena izložba Arhiva USK o povijesti Cazinske medrese, koja posjeduje izuzetno dragocjenu arhivsku građu i dokumente o dugoj i burnoj prošlosti ove škole.

Također je upriličen iftar za sve goste i vakife, a potom je nastavljeno druženje u prostorijama medrese.

(Preporod.info)