Izvođenjem ilahija i kasida te prigodnih recitacija, u četvrtak  27. marta je u Behram-begovoj medresi završena deseta manifestacija “Dani porodičnih vrijednosti”, čiji je cilj ukazati na ulogu porodice.

Učenici i njihovi gosti su poseban akcent stavili na značaj sofre i okupljanja te zajedničko ručavanje u savremenom životu.

“Sofra asocira na dobrodošlicu i dobru domaćicu, a postoje različite vrste sofri, od bogataških, siromaških, svadbenih, mevludskih i drugih. Samo se na jednu sofru ne poziva, a to je ona porodična, za koju su nas roditelji pozvali kada smo progovorili i od tada znamo gdje nam je mjesto za sofrom”, poručili su učenici medrese.

Profesorica Merzija Bašić govorila je o porodičnim vrijednostima te važnosti samokontrole i umjerenosti prilikom jela.

“Hrana je veliko iskušenje kada je nemamo, a još veće kada je imamo u izobilju. Allah dž.š. nam je propisao post, kako bismo, između ostalog, znali cijeniti hranu. U porodici djecu učimo kako da jedu hljeb, način na koji trebaju piti te da dijele hranu. Neophodno je da se barem jednom dnevno porodica okupi prilikom obroka, a mi smo to zbog brzog načina života zapostavili. Često jedemo brzo, uglavnom s nogu, a nerijetko i idući ulicom, što je pogrešno”, navela je prof. Bašić u svom obraćanju, spomenuvši i važnost gostiju za koje su se na cijeloj teritoriji Osmanskog carstva pravile musafirhane i gdje su svi putnici namjernici mogli besplatno boraviti do tri dana, a domaćini su im pripremali obroke i pomagali oko konja na kojima su putovali.

Polaznici tuzlanskih mekteba izveli su kraću edukativnu predstavu o načinu sjedenja prilikom jela i potrebi učenja i zahvaljivanja Allahu, dž.š., kao i potrebi pranja ruku prije i poslije obroka. Njihov performans oduševio je publiku, među kojima su, osim roditelja učenika i menadžmenta brojnih osnovnih i srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona, bile i žene iz Udruženja “Žene Srebrenice”.

U ime Muftijstva tuzlanskog manifestaciji je prisustvovao dr. Sead-ef. Seljubac, pomoćnik muftije tuzlanskog.

Galeriju fotografija možete pogledati ovdje.

(bir.ba)