Centralna svečanost Muftijstva tuzlanskog i Medžlisa IZ Tuzla povodom mubarek noći Lejletul-kadr održana je u srijedu 27. aprila 2022. u Džamiji „Kralj Abdullah“.

Vaz je ovom prilikom kazivao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, a uvodno obraćanje imao je glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović.

Hafiz Huskanović istakao je značaj noći Kadr – noći koja je prekretnica za ljudski rod, za ummet Muhammedov, a.s., posebno ističući da je ovo noć Kur'ana. U njoj je prilika da preispitamo svoj odnos prema Kur'anu Časnom i iskreno uputimo dovu Gospodaru da nam pomogne da unaprijedimo i poboljšamo svoje ibadete.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović u svome obraćanju je govorio o vrijednosti noći Lejletul-kadr.

„Sve što je u ovoj noći vrijedno usmjereno je prema čovjeku, prema svima nama. Budimo predani Allahu, dž.š., a On će nam dati blagodati ove noći koja je bolje od hiljadu mjeseci“, poruči je okupljenim džematlijama muftija Fazlović te je istakao važnost dove, oprosta i nade.

„Muslimani u Bosni nikada neće izgubiti nadu. Bit ćemo čvrsti čuvari onoga što je naše. Bit ćemo bolji mu'mini i mu'minke. Bit ćemo jači u imanu i islamu. Čuvat ćemo naše vrijednosti i lijep odnos prema svim ljudima. U našim dovama večeras neka svoje mjesto ima i naša domovina Bosna i Hercegovina.“, kazao je Muftija. Posebno je iskazao radost što je i večeras, kao i tokom cijelog mjeseca ramazana, u našim džamijama veliki broj mladih.

Program je upotpunjen učenjem kur'anskih odlomaka i ilahijama, kao i zajedničkim nafila namazom koji je uslijedio poslije programa.