Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini u maju i junu obilježava Trideset godina šehadeta Mustafa-efendije Mujkanovića, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Bratunac. Tezkiretnamom je ime šehida Mustafe-efendije Mujkanovića svrstano u prvu kategoriju ličnosti čiji opći značaj obavezuje na institucionalno obilježavanje godišnjica na nivou cijele Islamske zajednice u BiH.

Tim povodom Organizacioni odbor za obilježavanje Trideset godina šehadeta Mustafa-efendije Mujkanovića  pripremio je program u okviru kojeg je u srijedu, 11. maja 2022. godine, u Mektepskom centru u Hranči održana press konferencija. Na press konferenciji su govorili muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, predsjednik Organizacionog odbora i glavni imam Medžlisa IZ Bratunac Elvir-ef. Hodžić, član Organizacoinog odbora.

Muftija Fazlović je istakao da su Islamska zajednica i njeni službenici, imami, muallimi, muderrisi, u svakom vremenu dijeli sudbinu svog naroda, pa i u najtežim periodima za opstanak Bošnjaka.

“U herojskoj borbi za odbranu svoje zemlje i naroda, mnogi od njih su položili svoje živote kao šehidi. Među njima je i naš plemeniti alim Mustafa-ef. Mujkanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Bratuncu, čije je dostojanstvo u misiji, posebno u najtežem vremenu Agresije  i Genocida, za sve nas ostalo najsvjetlijim primjerom. Ponosni smo na naše bosanske učene prethodnike koji su ostali vjerodostojni u svjedočenju Istine i odvažni u predanosti principima dobra. Danas se s posebnom zahvalnošću i poštovanjem prisjećamo dostojanstva i časnog zaloga šehida Mustafe-ef. Mujkanovića. Njegov život su u ovom gradu i pred brojnim njegovim džematlijama, u maju 1992. godine, nakon najgnusnijeg mučenja, oduzeli pripadnici srpskih formacija, zlotvori zadojeni i vođeni žestoko raspirivanom ideologijom mržnje prema bošnjačkom narodu”, kazao je muftija Fazlović. Podsjetio je da smo prošle sedmice obilježili Dan šehida, u srijedu je upriličena posjetita mezaru rahmetli Mustafa-efendije, proučena hatma-dova, a sutra će biti obavljena kolektivna dženaza našoj braći iz Bratunca, ubijenim u Agresiji i Genocidu.

“To što će neki među njima tek u sutrašnjem danu, nakon tri decenije, biti dostojno spušteni u svoje kabure kazuje o zastrašujućim razmjerama zločina počinjenog u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Sve to nas opominje da je pretrpljeni bol našeg naroda i gubitak života naših šehida emanet koji nikada ne smijemo iznevjeriti. Zauvijek će ostati zapamćeno da su zločinci zlodjelom pokazali svoju neljudsku narav i mržnju prema drugima i drugačijima, ali su i silno, pred očima cijelog svijeta, ponizili sami sebe. Ljudska i civilizacijska dužnost je da takvo zvjerstvo ostane zapamćeno i u budućnosti onemogućeno. Mustafa-ef. Mujkanović, naši imami šehidi, svi naši šehidi, svojim ličnim i hrabrim primjerom su posvjedočili da je otpor jedini ispravan odgovor agresoru i agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Naša trajna odgovornost je da odlučno branimo i čuvamo našu zemlju i njezine vrijednosti kao što su to činili svi hrabri Bosanci i Hercegovci prije nas”, poručio je muftija Fazlović.

Elvir-ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratunac i član Organizacionog odbora govorio je o Mustafa-efendiji Mujkanoviću koji je svirepo ubijen 13. maja 1992. godine nakon višednevnog mučenja i prvi je šehid među imamima.

“Mustafa-efendija je, nakon što je svoju porodicu odveo u Tuzlu, krenuo put Bratunca kazavši da ono što bude s njegovog naroda neka bude i s njim. Završio je u logoru zajedno sa svojim džematlijama. Nakon strašnog maltretiranja ubijen je 13. maja 1992. godine u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su 2004. u sekundarnoj masovnoj grobnici u Blječevu. Mustafa-efendija je ukopan u haremu Gradske džamije u Bratuncu”, kazao je glavni imam Hodžić.

Mustafa-efendija Mujkanović je rođen 5. januara 1950. god. u mjestu Suha, Bratunac od roditelja Miralema i Hate. Završio je Osnovnu školu „Vuk Karadžić“ (1957-1965) u zgradi u kojoj će kasnije biti ubijen. Nakon osnovne škole završio je Gazi Husrev-begovu medresu koja je tada bila pet godina. (1965-1970.). Oženio se 1979. godine Nizamom Mašić te su roditelji dvoje djece, kćerke i sina. Upisao je vanredni studij orijentalistike. Bio je član Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Program obilježavanja Trideset godina šehadeta Mustafa-efendije Mujkanovića je počeo 7. maja projekcijom filma U sjeni minareta i izložbom porušenih i obnovljenih džamija u Bratuncu. Nastavljen je 11. maja obilaskom mezara rahmetli Mustafe-efendije Mujkanovića i učenjem hatma dove, te posjetom njegovoj porodici. Hatmu su učili glavni imami i imami iz Podrinja, te imami Muftijstva vojnog. U četvrtak, 12. maja bit će obavljena kolektivna dženaza na Musalli šehidskog mezarja u Veljacima za četiri bratunačka šehida, a 21. juna planirano je održavanje izložbe Ličnost i djelo Mustafe-efendije Mujkanovića i okrugli sto Stradanje imama u Agresiji na Bosni i Hercegovinu 1992-1995.