Dan Medžlisa Tuzla obilježen je u petak 15. februara, na dan kada je 1572. godine u Čačku ovjerena Gazi Turali-begova vakufnama.

Ovim svečanim povodom dugogodišnjem imamu i predsjedniku Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Tuzla Hasan-ef. Spahiću uručena je Gazi Turali-begova plaketa.

Plaketu je Hasan-ef. uručio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, a obrazloženje Odluke je pročitao predsjednik Izvršnog odbora prof. dr. Amir Karić.

Muftija Fazlović je istakao da je Hasan-ef. dao izuzetan doprinos u misiji Islamske zajednice na ovome području i osnivanju ustanova IZ-e na Muftiluku tuzlanskom. Hasan-ef. je u susretu sa ljudima uvijek otvoren, nasmijan, lijepe naravi, strpljiv i skroman ali kada treba braniti prava i interes Islamske zajednice oštar je i nepokolebljiv, kazao je Muftija.

Hasan-ef. Spahić je od 1990. do 2018. godine bio predsjednika Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, a dugi niz godina je bio imam u Behram-begovoj (Šarenoj) džamiji. U svom obraćanju on je evocirao sjećanja na neke najvažnije događaje koji su obilježili njegov rad u Medžlisu Tuzla.

Čestitke je Hasan-ef. uputio i glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović, a svečanosti su prisustvovali direktori ustanova, članovi Izvršnog odbora, imami, sabornici, profesori, vakifi i džematlije.

Gazi Turali-begova plaketa je najviše godišnje priznanje koje se dodjeljuje osobama koje su uložile veliki napor i snažno doprinijele ukupnoj misiji i djelovanju Medžlisa Islamske zajednice Tuzla. Plaketu su do sada primili reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović i muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

Prije džuma-namaza imami Medžlisa Tuzla su u Gazi Turali-begovoj džamiji, pred dušu vakifa Gazi Turali-bega, proučili hatmu, a u istoj džamiji džumu-namaz je predvodio i hutbu kazivao Hasan-ef. Spahić.