U Zelinji Donjoj, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Gradačac danas je proučena hafiska dova stotom hafizu Behram-begove medrese Samir-ef. Mehiću, imamu džemata Bukvare (Gradačac). Svečanosti su, pored porodice, rodbine i džematlija prusustvovali muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, predsjednik i glavni imam MIZ Gradačac Haso Omerović i Nusret-ef. Kujraković, glavni imami, imami, hafizi i direktori institucija.

Njegov muhaffiz je bio hafiz Mirnes-ef. Spahić, profesor kiraeta u Behram-begovoj medresi u Tuzli. Hafiz Samir-ef. Mehić je 42 hafiz kojeg je izveo hafiz Spahić, a stoti kojeg je iznjedrila Behram-begova medresa.

Ovo je uvijek veličanstven trenutak, kazao je u svom obraćanju muftija tuzlanski Fazlović, i hvala dragom Bogu da nije rijedak. Česte su hafiske dove u našoj domovini i našoj Islamskoj zajednici.

– Ovo je veliki kontinuitet u našem narodu, stoljećima naš narod ima svoj ures, svoj ešraf u hafizima. Nije svako vrijeme bilo jednako plodno, prolazili smo kroz mnogobrojne kušnje, bili osporavani i usporavani u svom hodu, ali vrijeme u kojem živimo, posljednja desetljeća su plodna kao kada Allah dadne najrodniju kišu. Svake godine imamo veliki broj novih hafiza – istakao je muftija Fazlović.

Muftija Fazlović je poručio da je najveći uspjeh i čast koji se može postići na ovom svijetu naučiti Kur'an napamet i ponijeti časnu titula hafiza, čuvara Kur'ana i to u svakom smislu čuvara, srcem i dušom, umom i memorijom te stalnim učenjem.

– Hafizi svjedoče vrijednosti Kur'ana, prenose to na ostale muslimane. Zato jesu Allahu posebno bliski. I kako kaže Muhammed, a.s., oni su Allahovi povaštenici na zemlji. Sve što je vezano za Kur'an poprima obilježje nadnaravnosti. Hifz je jedan vid nadnaravnosti – istakao je muftija Fazlović.

Čvrsto vjerujemo, kazao je muftija Fazlović, da je Allah čuvar Kur'ana i vjere islama. U jednom posebno značajnom ajetu Allahove knjige Allah daje svoje svjedočanstvo, obznanjuje, tako vjerodostojno, uvjerljivo i čvrsto da je On objavitelj i da je On čuvar Svoje knjige.

– U ovom kratkom ajetu postoje potvrđivanja, pojačavanja na tri mjesta da je On zasigurno, zaista, neupitno onaj ko je objavio Kur'an i onaj koji čuva Kur'an dokle je svijeta i vijeka, na ovom i na budućem svijetu, jer je Kur'an istina, naš svjedok – rekao je muftija Fazlović.

Razmišljajući o Kur'anu, muftija Fazlović je poručio da se Allahovoj knjizi moramo predati cijelim svojim bićem, da mu pristupamo iz naših srca i duša, našom bogobojaznošću, jer Kur'an je uputa onima koji su bogobojazni.

– Učiti ga, čitati ga očima naših srca, naših duša i ovo su uvijek prilike da o tome razmislimo, da unaprijedimo svoj odnos prema Kur'anu. Muhammed, a.s., je bio živi Kur'an, sve što Kur'an jeste je bilo u praksi, u životu Muhammeda, a.s. Oni koji su bili s njim nastojali su da mu se prikuče, da i oni budu živi Kur'ani. To je cilj, da svako od nas bude što je moguće više živi Kur'an. Nema upute bez Kur'ana – kazao je muftija Fazlović.

Muftija je, pored čestitki novom hafizu čestitao i njegovom muhaffizu hafizu Mirnes-ef. Spahiću te istakao ulogu Zajednice, ali i pojedinaca u Zajednici.

– Mi danas imamo naše institucije i to je važno. Institucije Islamske zajednice su odlične, dobro razvijene i dobro organizirane institucije. Imamo naše medrese, one su jedno posebno ishodište naše duhovnosti. Samo u jednoj medresi u posljednjih 30 godina pored svih drugih aktivnosti je promovisano stotinu hafiza. Allah, dž.š., je poslao Mirnes-ef. Spahića među nas i njegova uloga je izuzetno važna. Da ga Allah nagradi za to – kazao je muftija Fazlović te je prenio čestitke reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića novom hafizu.

Prisutnima se obratio i glavni imam MIZ Gradačac Nusret-ef. Kujraković koji je iskazao zadovoljstvo što na području Gradačca imaju dobar broj hafiza.

– To predstavlja nešto što je svakako od koristi našoj široj zajednici. Ono što je još važnije od svega toga jeste da mi, pored toga što trebamo Kur'an pamtiti, moramo po njemu raditi, podučavati druge, o njemu razmišljati da bi on bio naš vodič, naša opomena, da bi bio naš lijek – kazao je glavni imam Kujraković.

Poseban poklon hafizu Samiru-ef. Mehiću jeste umra koju mu je poklonila 274. generacija Behram-begove medrese.

Hafiz Samir-ef. Spahić je rođen u Gradačcu 1981. godine. Osnovnu školu i mekteb je završio u Zelinji Donjoj. Behram-begovu medresu u Tuzli je završio 2001. godine, a 2013 završava Fakultet islamskih nauka. Od 2015. godine obnaša dužnost imama u džematu Bukvare u Gradačcu. Hifz je počeo učiti 2007. godine, a uspješno ga je položio pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u periodu u martu 2024. godine.