U mjesecu decembru 2019. godine uspješnu implementaciju zahtjeva Halal standarda okončale su kompanije Mak Gastro doo Visoko, Fah-Kožar doo Visoko, Opća zadruga Vlašić Produkt Travnik, Sintofarm Adriatica doo Orašje i pogon kompanije Don Don doo u Kragujevcu.

Mak Gastro doo Visoko se bavi proizvodnjom doner kebaba od junećeg i pilećeg mesa za ugostiteljske objekte koji su halal certificirani. Kompanija Fah-Kožar doo Visoko se bavi otkupom, obradom i preradom kože. Halal certificiranjem obuhvaćeni su svi pogoni za preradu kože kao i proizvodi od kože.

Sintofarm Adriatica doo Orašje se bavi proizvodnjom aditiva za stočnu hranu i gotovih premiksa za stočnu hranu za sve vrste životinja. Sistemom halal certificiranja obuhvaćeno je 60 proizvoda kompanije. Opća zadruga Vlašić Produkt iz Travnika na tržište plasira nekoliko vrsta sokova i prerađevina od voća i divljih plodova.

Kompanija Don Don doo iz Beograda pogon za proizvodnju pekarskih proizvoda u Kragujevcu prilagodila je zahtjevima Halal standarda. Kompanija će na tržište plasirati 12 halal proizvoda.

Certificiranje navedenih kompanija posebno je značajno zato što se radi o proizvodnom asortimanu koji nije bio adekvatno zastupljen na tržištu. Novi proizvodi će dodatno obogatiti ponudu halal certificiranih proizvoda na tržištu.