Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović u ponedjeljak, 26. marta ove godine, prisustvovao je iftaru koji svakog ramazana okupi veliki broj postača u Janji. Ovom iftaru prisustvuju glavni imami, predsjednici izvršnih odbora, imami, vjeroučitelji, muallime, članovi skupština, izvršnih i džematskih odbora medžlisa Janja i Bijeljina te predstavnici Bošnjaka u strukturama vlasti Bijeljine i Ugljevika.

Glavni imami medžlisa Janja i Bijeljina hafiz Omer-ef. Camić i Samir-ef. Camić izrazili su zadovoljstvo što je ovaj iftar okupio one koji kontinuirano daju nesebičan doprinos i na koje se medžlisi u svome radu i djelovanju uvijek mogu osloniti. Naglasili su privrženost džematlija svojim džematima, uključujući džematlije koji žive u dijaspori. Glavni imami su se zahvalili muftiji Fazloviću na njegovoj brizi o radu džemata i medžlisa Janja i Bijeljina te stalnoj podršci i podsticaju njihovom daljem razvoju.

Obrativši se džematlijama u Atik džamiji u Janji, muftija Fazlović je govorio o ramazani-šerifu i postu, velikom Allahovom dobru sa mnoštvom blagodati.

– Post je odraz Allahove volje, dat nam je kao Njegova milost. Sa ramazanskim postom se postiže ono što nam je najvažnije: bogobojaznost, visok stepen duhovnosti, ljudskosti i karaktera. Bez bogobojaznosti, čvrste veze naše duše s Allahom, dž.š., ne možemo upotpuniti svoje ljudske dimenzije. Što je više ljudskosti manje je neljudskosti, bliže smo melekima a dalje od Iblisa. A Allah, dž.š., kaže da je kod Njega na najvišem stepenu ljudskosti, da je najplemenitiji, onaj koji je najbogobojazniji. Ramazan i post su izvori bogobojaznosti, ljudskih vrlina, dobrote, smirenosti…, kazao je muftija Fazlović. Naglasio je da su odlike plemenitih ljudi strpljivost i opraštanje drugim ljudima, te da naša dobra djela, Allahova milost i Njegov oprost vode dobru na oba svijeta.

Muftija Fazlović je ovom prilikom istakao zapažene rezultate medžlisa Janja i Bijeljina, kazavši da smo svi ponosni na imame i džematlije u ovim medžlisima.