Izložba je upriličena povodom obilježavanja 390 godina Behram-begove medrese i dio je manifestacija kojima se obilježava ovaj značajni jubilej

Izložba dokumenata, slika i levhi Behram-begove medrese u Tuzli otvorena je u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona u četvrtak 20. oktobra ove godine.

Izložba je upriličena povodom obilježavanja 390 godina Behram-begove medrese i dio je manifestacija kojima se obilježava ovaj značajni jubilej. 

Dokumenti koji su izloženi pripadaju starom vremenu Medrese prije njenog zatvaranja, a među njima se posebno ističe rješenje kojim se zabranjuje njen dalji rad, datiran 15. januara 1949. godine.

Levhe i slike su rezultat kreativnosti i talentiranosti učenika i učenica Behram-begove medrese.

Voditelj kaligrafsko-likovne sekcije Šefko Sulejmanović kazao je da je cilj ove sekcije potaknuti učenike na oplemenjivanje prirodnog dara, te razvijanje kreativno-estetskog izražaja, kriterija i ukusa.

Stručnu i pedagošku pomoć u pripremanju izložbe pružio je Fikret Jahić Vršanin, likovni pedagog i poznati tuzlanski slikar.

Produbljivanje svijesti o potrebi čuvanja i unapređenja tekovina materijalne i duhovne kulture, jedan je od strateških ciljeva Behram-begove medrese, koji se dijelom ostvaruje i kroz rad Kaligrafsko-likovne sekcije.

Galeriju fotografija možete pogledati ovdje.