U subotu, 8. oktobra 2022. god./12. rebiu-l-evvela 1444. godine po Hidžri, u džematu Prnjavor izveden je mevludski program povodom obilježavanja rođenja Muhammeda, a.s., čime je otvorena ovogodišnja kulturno-vjerska manifetacija “Poslanik u mom srcu”.

Medžlis Islamske zajednice Kalesija, zajedno sa svojim džematima, kao i drugim kulturno-obrazovnim ustanovama na području Kalesije, već dugi niz godina organizuje kulturno-vjersku manifestaciju pod nazivom “Poslanik u mom srcu”. Ova manifestacija se održava u mevludskim danima kada se izvođenjem kulturnih i vjerskih programa oživljava sjećanje na lik i djelo posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s.

Ove godine manifestacija je otvorena mevludskom svečanošću u džamiji džemata Prnjavor, u subotu 8. oktobra, odnosno 12. rebiu-l-evvela 1444. godine po Hidžri. Mevludske stihove koji govore o rođenju Muhammeda, a.s., učili su imami Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, a prigodno mevludsko predavanje održao je dr. Mensur-ef. Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog.

Na početku mevludske svečanosti prisutnima se obratio imam džemata Prnjavor, Muharem-ef. Mešanović, koji je ujedno i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kalesija. Imam džemata Prnjavor uputio je riječi dobrodošlice u džemat Prnjavor koji je ovih dana obilježavao i dan džemata, te je s povodom džemat Prnjavor određen da bude domaćin centralne mevludske svečanosti.

Dr. Mensur Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog, naš Kalesijac, na kraju mevludskog programa održao je predavanje o Poslaniku, a.s., u kojem je govorio o Muhammedu, a.s., kao uzoru za sve generacije. “Da nema poslanika čovječanstvo ne bi imalo uzora i bilo bi osuđeno na propast. U ovim izazovnim vremenima, kao nikad ranije, ljudima današnjice potreban je uzor. Poslanici su imali najveća iskušenja, a od svih poslanika Muhammed, a.s., imao je najteža iskušenja. Nije se ni rodio a njegov otac je već bio preselio na Ahiret. Majka mu umire kad je imao šest godina. Kao jetim boravio je kod djeda koji je ubrzo umro. Od sedmoro djece koje je imao jedino je h. Fatima nadživjela Poslanika, a.s., dok su ostala djeca još za njegovog života preselila na bolji svijet. U svim životnim iskušenjima Poslanik, a.s., bio je i ostao postojan, uzor za cijelo čovječanstvo!”, istakao je dr. Husić.

U narednim danima, od 8. oktobra do 15. novembra, biće organizovani brojni kulturno-vjerski sadržaji u okviru manifestacije, a zainteresovani će biti blagovremeno obaviješteni.