Svečanost pod nazivom „Večer vakifa“, održana je u nedjelju, 25. decembra ove godine, u džematu Dubnica, Medžlis Islamske zajednice Kalesija.

Svečanosti je prisustvovao muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, glavni imam MIZ Kalesija Muharem-ef. Mešanović, sekretar Muftijstva tuzlanskog Muhamed Hasanspahić, predsjednik Izvršnog odbora ovog medžlisa Ibrahim Aljić, arhitekta džamije Husein Dropić, predstavnici Općine Kalesija, imami, vakifi i džematlije džemata.

U jesen 2017. godine u Dubnici je na zemljištu koje je uvakufio hadžija Suljo Arnaut počela izgradnja džamije. Nakon intenzivnih radova na ovom iznimno lijepom kompleksu, već 28. decembra naredne godine obavljen je prvi džuma-namaz. Od 1. januara 2019. godine džemat Dubnica počinje s radom a za imama je postavljen Muhamed-ef. Burić. U proteklih pet godina aktivnog rada ostvareni su značajni rezultati, posebno kada je u pitanju mektepska pouka. Vrijedan rad džemata podržali su brojni vakifi i džematlije te su im ovom prilikom dodijeljene prigodne zahvalnice.

U svome obraćanju na ovoj svečanosti muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović je izrazio zadovoljstvo što su džemat Dubnica i MIZ Kalesija priredili ovakav skup te na lijep i dostojanstven način iskazali zahvalnost vakifima.

– Imamo dug da se sjetimo naše braće iz Saudijske Arabije, iz Mekke, čestite porodice Mu'minah koja je Allahovom voljom ovdje u našoj Bosni, u Dubnici pomogla da sagradimo ovu džamiju. Molimo Allaha, dž.š., da svaki hair prati ovu porodicu. Veliki je dunjaluk ali ovdje se skrasio vakuf pred dušu njihovog supruga i oca Abdullaha bin Muhammeda Mu'minaha, kazao je Muftija tuzlanski, te je istakao da se vrijednost ovog džemata ogleda u džematlijama koji redovno posjećuju svoju džamiju, održavaju je i brinu se o njoj te šalju svoju djecu u mekteb.

Muftija Fazlović je pozvao džematlije da nastave graditi svoj džemat.

– Ostanite čvrsti u svom džematu i na ovom svijetlom putu. Imate vrijednog imama koji je pokazao predanost u radu. Na području Medžlisa IZ Kalesija imamo dosta dobrih džemata, velike džamije, naše centre i vrijedne džematlije. Ono što posebno zapažamo je veliki broj novih uvakufljenja na području Medžlisa IZ Kalesija. Ljudi koji ovdje žive ističu se po tome, kazao je muftija Fazlović.

Džamija džemata Dubnica nosi naziv “Džamija Abdullaha bin Muhammeda Mu'minaha”. Najveći vakif za njenu izgradnju je porodica rahmetli Abdullaha bin Muhammeda Mu'minaha, njegova supruga, kćerka i sinovi, među kojima se posebno ističe Hani bin Mu'minah, koji je u periodu izgradnje džamije obavljao dužnost ambasadora Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini.

Glavni imam Muharem-ef. Mešanović je izrazio zahvalnost svima koji su na bilo koji način učestvovali u izgradnji i radu ove džamije i edukativnog centra.

– Ovo je trenutno najimpozantniji objekat na području Medžlisa IZ Kalesija. Mnogo je edukativnih aktivnosti koje realizira ovaj džemat ali i koje se sa nivoa medžlis održavaju u ovom objektu, kao što su takmičenja za polaznike mektepske pouke, aktivnosti džematlijki… Nadamo se da će se te aktivnosti u period koji je ispred nas još više povećati, poručio je glavni imam Mešanović, te je istakao doprinos u izgradnji ovog objekta ranijeg glavnog imama Enver-ef. Alića, predsjednika medžlisa Ibrahima Aljića i sekretara Nevresa Fatića.

Posebna zahvalnost za nemjerljiv doprinos izgradnji ovog džamijskog kompleksa u Dubnici kao i njegovom petogodišnjem radu iskazana je muftiji tuzlanskom dr. Vahid-ef. Fazloviću.

Imam džemata Muhamed-ef. Burić je naglasio veliku potrebu džematlija Dubnice da na ovom mjestu imaju džamiju.

– Musliman je za džamiju blisko povezan još od svog ranog djetinjstva kada odlazi u mekteb, radi vjerske pouke i usvajanja prvog znanja o vjeri, moralu i ponašanju. Ta veza bi trebala ostati trajna tokom cijelog života. Ova Allahova kuća nas okuplja raznim povodima, bilo da su to radosti vjenčanja i hatma-dova naših polaznika mekteba ili tuga zbog rastanka s našom braćom i sestrama. Ezan s džamijske munare i njena blizina svakim danom je razlogom našeg dolaska. Želim se u svoje ime i svih nas džematlija zahvaliti svima onima koji su na bilo koji način doprinjeli u realizaciji mnoštva pozitivnih aktivnosti u prethodnim godinama, kazao je imam Burić.

Tokom svečanog programa Kur’an su učili imami tuzlanskih džemata Mumin-ef. Mumić, Edib-ef. Avdić i polaznik mektepske pouke džemata Dubnica Eldar Halilović. Pred duše vakifa koji su preselili na Ahiret proučena je hatma. Prije hatma-dove koju je proučio glavni imam MIZ Kalesija Kur'anske sure su učiti najmlađi polaznici mekteba džemata Dubnica.