U džematu Jelovo Brdo, Medžlis Islamske zajednice Kalesija, održan je program “Druženje s dijasporom”, a u okviru kojeg je prigodno predavanje održao Nezim Halilović Muderris.

– Kraj jedne kalendarske godine je prilika našim Kalesijcima, koji su tijelom van Bosne a dušom su u svom rodnom mjestu, da posjete svoju rodnu grudu, svoj džemat i džamiju. Tim povodom je, već drugu godinu zaredom, u džematu Jelovo Brdo organizovan program simboličnog naziva “Druženje s dijasporom” – naveli su iz ovog medžlisa.

Na početku programa prisutnim se obratio imam džemata Jelovo Brdo Adnan-ef. Jakubović, koji je uputio riječi dobrodošlice uz želje da ovo druženje postane tradicionalno.

Programu je prisustvovao glavni imam Medžlisa Kalesija Muharem-ef. Mešanović, koji je u kraćem obraćanju naglasio važnost čuvanja “naših bosanskih korijena i podučavanja istinskim vrijednostima generacija koje dolaze, jer budućnost pripada njima i obaveza i emanet sadašnje generacije je da prenese svjetlo vjere na one koji će nas naslijediti”.

Centralni dio programa bilo je predavanje Nezima Halilovića Muderrisa, koji je podsjetio na poučne životne primjere Bošnjaka koji su u Bosni, ali i životne primjere onih koji trenutno žive i rade izvan rodnog topraka.

– Mnogo je ljudi koji su mi, dok sam boravio po našim džematima u Evropi, veoma iskreno govorili: Trudili smo se i radili, ali smo zapostavili našu djecu dok su odrastala. Nismo im posvetili dovoljno vremena. Sada kada su djeca porasla, kada su sazreli kao ljudi, mi svega imamo, ali bi sve to mijenjali, da možemo, za ono vrijeme koje smo propustili a kada smo o svojoj djeci trebali povesti više računa kako bismo ih izveli na selamet  – kazao je on.

Okupljenim je poručio “nemojte zapostavljati svoj emanet prema svom evladu”.

– Čovjek vjernik se po prirodi nada, i kad sam sa sobom vrši obračun, kada pogleda svoj život i svoja djela, nada se milosti Božijoj jer se trudio i u farzovima, dobrim djelima, čuvanju od grijeha. Ali, ako iskreno sagleda sam sebe, svaki čovjek će spoznati da je mogao više dati svome evladu, biti prema njemu obazriviji, suosjećajniji, podariti mu više vremena i povesti više brige o njemu – kazao je on.