Dana 18.3.2015. godine u Medžlisu IZ-e Srebrenik je započeo kurs arapskog jezika, susretom organizatora i polaznika u zgradi Medžlisa.

Medžlis Islamske zajednice Srebrenik i Kulturni centar “Kralj Fahd” Sarajevo organizirali su kurs arapskog jezika za sve uzraste. Na početku sastanka prisutne je poselamio i zahvalio na dolasku glavni imam Medžlisa Srebrenik Refik-ef. Hodžić. Ukazao je na značaj poznavanja jezika Kur’ana, te iskazao riječi zahvale kulturnom centru “Kralj Fahd” kao i njihovom predstavniku Jasiru, koji je već nekoliko projekata realizirao na području Medžlisa Srebrenik. Prisutnima se obratio i Jasir, koji je ukazao na značaj i važnost kursa arapskog jezika, na važnost certifikata, te pravilima pohađanja kursa. On je istakao da po završetku tri stepena kursa arapskog jezika učenici i studenti mogu aplicirati na sve fakultete u Saudijskoj Arabiji i ne moraju ponovo polagati ispite iz toga jezika. Istakao je informaciju da je kulturni centar “Kralj Fahd” realizirao razne kurseve i da je do sada bilo 14 hiljada korisnika raznih kurseva. Prisutnima su se obratili i profesori arapskog jezika, koji će voditi kurs Emir ef. Brašnjić i Muhamed ef. Mehmedović. Oni su isplanirali vrijeme i grupe, pa će grupu u kojoj su imami, studenti Fakulteta islamskih nauka, kao i učenici medresa, voditi Emir Brašnjić, dok će ostale grupe, učenike 7-13 godina, 14-18 godina i starije voditi Muhamed Mehmedović. Oni su se zahvalili drugoj osnovnoj školi Srebrenik, koja je ustupila prostor za održavanje nastave, te Centru za kulturu i informisanje Srebrenik.

Prijavljeni, njih 69, dobili su osnovne informacije i pravila pohađanja kursa, te 3. aprila počet će realiziracija kursa. Medžlis IZ-e Srebrenik je do sada realizirao niz ovakvih projekata, a jedan od njih je 2014. godine kurs turskog jezika, koji je uspješno okončan.