U džematu Vukovije Donje, Medžlis Islamske zajednice Kalesija, upriličena je prigodna svečanost povodom otvorenja novog mekteba Hodžić Brdo, čija je gradnja počela 2010. godine.

Hadžija Sulejman Husejnović je i zvanično otvorio mekteb.

Na samom početku prisutne vjernike je poselamio i dobrodošlicu poželio mjesni imam Enes-ef. Habibović.

– Draga braćo i sestre, današnjim svečanim otvorenjem ovog mekteba mi nismo izvršilili svoj drug prema njemu, naprotiv on je sada još veći. Ne više toliko materijalno, koliko smo dužni da ga posjećujemo na namazima koji se u njemu klanjaju i da u njega šaljemo našu djecu koja će u njemu naučiti kako biti dobar musliman i dobar čovjek. Ako zanemarimo ova dva nematerijalna duga onda nam je pod upitnikom i ovaj materijani koji smo, hvala Bogu, ispunili i kojeg i dalje redovno ispunjavamo – kazao je on.

Prisutnim se obratio i predsjednik Građevinskog odbora Refik Hercegovac, koji je iznio kratki osvrt na tok izgradnje ovog mekteba.

– Za svaki objekat koji se želi graditi osnovni uslov je odgovarajući plac. Naš vakif rahmetli hadžija Ismet Hercegovac je imao nijet i uvakufio je ovaj plac za mekteb. Molimo Allaha Uzvišenog da ga obilato nagradi, kao i sve druge vakife ovog mekteba i našeg tadašnjeg imama Mevludin-ef. Hamidovića – kazao je on.

Predsjednik Medžlisa Kalesija Ibrahim Aljić je u ime Medžlisa čestitao otvaranje mekteba i istakao važnost ovakvih objekata za funkcionisanje jednog džemata, kao i Islamske zajednice.

Izaslanik glavnog imama bio je imam džemata Jajići Sead-ef. Ahmetović, koji je održao prigodno predavanje. On se u  predavanju osvrnuo na vrijednost gradnje i održavanja ovakvih objekata.

Program su izveli imami Medžlisa Kalesija Enes-ef. Sakić i Izet-ef. Jahić, a dovu je proučio Hasan-ef. Spahić.