U ponedjeljak, 8. januara 2024. godine, svečanom sjednicom Nastavničkog vijeća i akademijom obilježena 487. godišnjica Gazi Husrev-begove medrese. Iz godine u godinu, Medresa u svečarskom ozračju obilježava dan (8.1.1537.) kada je veliki Gazi Husrev-beg stavio pečat na čuvenu Vakufnamu i tako u amanet ostavio hajr koji traje već skoro pet stoljeća.

Svečanoj sjednici Nastavničkog vijeća su, pored članova, prisustvovali: zamjenik reisul-uleme prof. dr. Enes Ljevaković i ovogodišnji laureati, dobitnici Plakete za poseban doprinos afirmaciji JU Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu: dr. Vahid-ef. Fazlović i prof. dr. Adnan Kadrić. Nakon uvodnog obraćanja direktora mr. Dževada Pleha, prisutnim članovima Nastavničkog vijeća obratili su se riječima zahvale ovogodišnji dobitnici priznanja.

Veliki Gazi Husrev-beg je u Vakufnami izložio i viziju o ljudima koji će biti dijelom škole koju osniva te da će pojedinci tu privrženost potvrđivati tokom čitavog njihovog života. Svojim imenom, radom i djelima, oni potvrđuju vrijednost Medrese, obavezu uzoritosti i doprinos dobrobiti društva u kojem djeluju.

Nastavničko vijeće ove škole je na sjednici održanoj 5. decembra 2023. godine odlučilo da ovogodišnji laureati, zaslužni svršenici Medrese, koji su svojim radom, načinom života i društvenim djelovanjem doprinijeli i još uvijek doprinose afirmaciji Gazi Husrev-begove medrese budu: dr. Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski i dr. Adnan Kadrić, naučni savjetnik u Orijentalnom institutu Univerziteta u Sarajevu. Plakete laureatima je uručio direktor škole mr. Dževad Pleh.

U svom obraćanju na Svečanoj akademiji muftija Fazlović je kazao:

Nadahnuti riječima prve objave Kur’ana Časnog, muslimanski znalci su naglašavali da je ona u cjelini, zapravo, zapovijed da se čita i piše, zapovijed poslije koje odmah zatim slijedi himna peru kao osnovnom oruđu ljudske spoznaje. S tim u vezi, nerijetko se podvlači da je od velikog značaja to što je prva objavljena riječ bila čitaj, i onda je vrhovni simbol u islamu knjiga. Ova dva simbola, pero i knjiga, zasigurno stiču svoju istinsku svrhu u medresi koja i svojim jezičkim značenjem upućuje na mjesto u kojem se znanje (‘ilm), ispisano perom na stranicama knjige, prenosi i širi u svijet (‘alem), osvjetljavajući i oplemenjujući sve njegove horizonte. (Podsjećamo da ova dva pojma, ‘ilm/znanje i ‘alem/svijet, univerzum, u arapskom jeziku imaju istu osnovu.)  Dakle, ovaj  jedinstveni i izrazito snažani kur'anski poziv čovjeku da uči, svoju cjelovitu i djelotvornu primjenu je našao u medresi, jednoj od najznačajnijih tekovina duhovne i intelektualne muslimanske povijesti. Uz sticanje znanja u medresi, jednako je i uporedo afirmirana važnost plemenitog cilja koji se postiže znanjem. Zato su medrese u cjelokupnoj povijesti prepoznatljivo uspijevale svojim učenicima prenositi znanje kao cjelinu iz koje su izrastale ličnosti čvrsto povezanog umnog i moralnog integriteta.

Voljom i dobrotom Allaha Uzvišenog, muslimani u ovom dijelu svijeta svjedoče sve ove vrijednosti u okrilju vlastite medrese. Kao što je zemlja Bosna najpouzdanije egzistencijalno utočište Bošnjaka tokom cijelog jednog milenijuma, tako je Gazi Husrev-begova medresa već skoro pet stotina godina neprekidno ishodište islamskog identiteta našeg naroda, ali i škola dobrog komšiluka i univerzalnih ljudskih vrijednosti. Na iskustvu Gazi Husrev-begove medrese, i svih drugih bosanskih medresa koje su po uzoru na ovu školu osnivane, izrasta iskustvo vjere i morala Bošnjaka. Nema sumnje da je duh bosanske medrese u potpunosti prožeo biće ovdašnjih muslimana, odražavajući najljepša obilježja njihove duhovnosti i kulture.

Promišljanje o ovoj kolosalnoj ulozi Medrese uz čiju godišnjicu smo se danas okupili, usmjerilo me na sljedeće kur'anske riječi: “Allah je nas uputio, a zar ima ljepše upute od Allahove? Mi se samo Njemu klanjamo.”(El-Bekare, 138.) U ovom ajetu je posebno uočljiva jedinstvena kur'anska sintagma sibgatellah koja se najčešće iščitava kao Allahova vjera i uputa. Međutim, pojam sibgatun u osnovi znači boja, ures, kolorit, obilježje, pečat koji jamči kvalitet… Tako bi potpunije značenje sintagme sibgatellah moglo obuhvatiti ispravno shvaćenu Allahovu vjeru i uputu koja nas je postojano prožela svojom ”bojom”, obilježila, opečatila… A zar se nije upravo u takvom duhu odvijala polumilenijska misija Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu! U ovoj školi su znanja stjecana u ime Gospodara Plemenitog, u skladu sa zahtjevima vremena i mjesta, i presudno su utjecala da se uzdignemo s našim vrijednostima i da u ovoj zemlji živimo kao muslimani.

Zato je tako čvrsto uže koje sve Bošnjake, sve pripadnike naše Islamske zajednice, povezuje s Gazi Husrev-begovom medresom, a posebno se to odnosi na njezine učenike. Kao jedan od njih sam neizmjerno zahvalan svojoj Medresi čijim pečatom se cijelog života ponosim i naspram kojeg sam nastojao biti odgovoran.

Dozvolite mi da se u ovoj prilici izravno zahvalim cijenjenom Nastavničkom vijeću na priznanju za moje skromne doprinose afirmaciji ove naše Medrese.

Allaha, dželle šanuhu, molim da nas u samoprijegornom radu i našem zajedništvu pomogne i osnaži – kazao je muftija Fazlović.