Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović prisustvovao je 1. septembra svečanosti koja je održana u džamiji u Špionici, Medžlis Islamske zajednice Srebrenik, povodom 20 godina od otvorenja ove džamije.

U programu su učestvovali mekteblije koji su pohađali mektebsku nastavu u ovom džematu u proteklih 20 godina.

Muftija Fazlović je čestitao vrijednim džematlijama, te je kazao da je u našoj zemlji uvijek bilo velikih i plemenitih ljudi i porodica, te da muslimani u našoj zemlji nikada nisu mogli živjeti bez džamije. Istakao je potrebu našeg stalnog preispitivanja i razmišljanja o tome kako trošimo svoje vrijeme, spremnosti da se istraje na putu istine i predanosti izvršavanju ibadeta.  

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik i imam u ovom džematu Refik-ef. Hodžić je podsjetio na period kada je svečano otvorena džamija, te da u to vrijeme sva infrastruktura i uređenje džamije nisu bili u potpunosti završeni. Veoma brzo se pristupilo završetku uređenja džamije, izgrađena je imamska kuća i obnovljena stara džamija koju je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2007. godine proglasila nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Pored mnogih drugih koji su uložili veliki napor u izgradnji ovog džemata, Refik-ef. je istakao r. Ismet-ef. Mustajbašića, koji je bio imam u ovome džematu od početka do završetka izgradnje džamije, Mirsada Bašića, koji je 13 godina bio predsjednik Džematskog odbora, a već 33 godina je džematlija ovog džemata, te Hazima Bajrektarevića, koji je najduži period vodio brigu o džematu kao predsjednik Džematskog odbora i Bešlagu Bajrektarevića, najstarijeg mujezina i džematliju ovog džemata.

Istakao je i vrijedan rad mladih i mekteblija, koji su u proteklih 20 godina na mektebskom takmičenju na nivou medžlisa 13 puta osvojili prvo mjesto.