“Dva Bajrama najveći su blagdani u islamu, vezani su za velike islamske ibadete. Ramazanski bajram je na tom nivou i zbog refleksija koje dolaze iz posebnog značaja blagoslovljenog ramazanskog vremena i svih sadržaja do kojih je vjernicima stalo. Ramazan u tom smislu odgaja i čovjeka čini konstantno vrednijim u ljudskoj, duhovnoj, moralnoj ulozi i zbog toga govorimo o tako velikom značaju Bajrama, jer sve to mi osjetimo kao jedan veliki uspjeh nakon pređenog ramazanskog puta”, kazao je u intervjuu za Federalnu televiziju muftija tuzlanski Vahid- ef. Fazlović.

Nakon ramazana ostaje nam da slijedimo lijepi put naše duhovnosti, da svjedočimo da smo se izgradili u ramazanu, da smo upotpunili mnoge svoje vrline, dodao je.

“Ako je ramazanski post radi bogobojaznosti – da tu svoju bogobojaznost pokazujemo, a to prije svega znači da budemo vezani za naše ključne ibadete. Ako je post strpljivost i istrajnost, da pokažemo da smo priskrbili ta važna ljudska svojstva, da smo istrajni u našim poslovima, da smo strpljivi u komunikaciji s ljudima – od naših porodica pa uopće u saradnji s ljudima”, poručio je muftija Fazlović.

federalna.ba

Muftija Fazlović: Pokažimo da smo priskrbili važna ljudska svojstva (federalna.ba)