Ispred Blagajske tekije na vrelu Bune, u subotu 5. maja 2019. godine, proučen je još jedan tradicionalni mevlud i zikr. Mevlud su proučili imami s području Mostarskog muftijstva, a zikr je predvodio predsjednik Tarikatskog centra šejh Sirija Hadžimjelić.

U izrazima dobrodošlice, hiljadama vjernika koji su iz svih krajeva Bosne i Hercegovine došli u Blagaj, mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović je kazao kako je ovo najbolji vid manifestiranja muslimanskog, bošnjačkog jedinstva. „Ovo je mjesto ibadeta u koje dolazimo tražeći nadu i utjehu. Današnjim skupom smo još jednom potvrdili odanost našoj vjeri i našoj Islamskoj zajednici, kroz koju gradimo zajedništvo u vjeri, zajedništvo u džematu, narodu i ovom prekrasnom prostoru Hercegovine,“ rekao je Muftija.

Brojni programi manifestacije 44. „Dana mevluda i zikra“ organizirani u Mostaru, Stocu, Prozoru, Gacku, podsjetio je muftija, bili su snažno ohrabrenje i podrška bošnjačkom narodu u tim krajevima. „Ti programi su snažni i čvrsti bedemi naše duhovnosti. Koliko su tamo čvrsti ti temelji, toliko je čvrsta i snažna naša domovina i naša zajednica i zato nam je važna ova bratska, islamska solidarnost koju iskazujemo i danas ovdje na djelu“, naglasio je Muftija.

Tumačeći ajete o važnosti činjenja zikra i organiziranja vjerskih programa istakao je da su oni snažni putokazi sretnije budućnosti. „Danas se naša srca sjedinjuju i smiruju u našoj odlučnosti da istrajemo i da ne malaksavamo i ne posustajemo. Ovo je primjer na koji način vjernici trebaju iskazivati svoju odanost zajednici, svojim simbolima i svojim vrijednostima. Ovo su nepotrošive vrijednosti i zato ih čuvajmo,“ poručio je mufija Dedović.

Selame reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića vjernicima je, u svojstvu njegovog izaslanika, prenio tuzlanski muftija Vahid-ef. Fazlović. Podsjetio je od kolike je važnosti tradicionalni mevlud na vrelu Bune za Islamsku zajednicu i koliko su Blagaj i Mostar važne duhovne uporišne tačke bošnjačkog naroda. „Naše misli su danas vezane i za Aladžu i Foču. Danas će se pokazati u Foči da je istina jača od zablude, od laži. Laž i zabluda su bili u vrijeme pomračenja ljudskog uma kada su porušili Aladžu džamiju i odnijeli svaku njenu prašku iz njenog harema, kao da tu nije bila. To je laž i zabluda. Ponovo će Aladža slati najbolju poruku na sve četiri strane svijeta o ovoj zemlji, o snazi istine i o ljudima koji se za nju bore,“ rekao je muftija Fazlović.

U svom vazu protumačio je nekoliko Alahovih znamenja pravoga puta, među kojima su: zdrava osnova (fitra) podarena svakom čovjeku od Uzvišenog Allaha, svemir u kojem svi znaci svjedoče Božiju Svemoć i Kur'an kao Božanska objava. U obrazloženjima spomenutih vjerskih načela, kao primjer, naveo je impresivnost ambijenta oko Blagajske tekije. „A zar ova stijena u Blagaju istovremeno nije i na kijamu i na rukuu i na sedždi. Na svoj način Allaha slavi. A kad se čovjek Allahu preda onda imamo svaku blagodat. I mi to znamo. Mi to osjećamo, zato ovdje dolazimo po uzoru na naše najpobožnije i vrle pretke“, istakao je muftija Fazlović.

Pozvao je okupljene vjernike da dosljedno slijede propisane Božanske upute i istine. „Mi smo ovdje, doista, zbog zikra, došli smo da uzmemo pouku, da se opomenemo i da opomena dođe do naše svijesti, da svoj put razumijemo bolje, put naše djece, put naše budućnosti, zemlje i zato nam treba zikr,“ rekao je muftija Fazlović, zbog čega, pojasnio je, svaki vjernik bi u svakom danu trebao ulagati napor da se popravlja i da skida, koliko je u njegovoj mogućnosti, popadalu prašinu sa svoga srca. Promjena, dodao je, dolazi tevbom, donošenjem salavat na Muhameda, a.s., učenjem Kur'ana i činjenjem dobrih dijela. Na kraju je okupljenim čestitao nastupajući dane mjeseca ramazana, poručivši im da i u vrijeme ramazana nastave jačati i širiti mir, slobodu i dobro. „Mi smo u ovoj našoj domovini ljudi slobode. U našoj domovini svi smo džemat. Mislit ćemo svakome uvijek dobro, činit ćemo dobro prema svemu jer to je naša vjera, naš dini islam,“ naglasio je muftija Fazlović.
Ovogodišnji programi manifestacije Dani mevluda i zikra, koja se održava pod visokom pokroviteljstvom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH dr. Denisa Zvizdića, završava 9. maja dovom šehidima na mostarskim Šehitlucima.

(www.muftijstvo-mostarsko.ba)