U okviru programa vjerskog obilježavanja godišnjice Genocida nad muslimanima Bošnjacima, u srijedu 9. jula 2019. godine, proučen je Ja-sin, kelime-i-tevhid i hatma dova na Musalli u Memorijalnom centru u Potočarima. Program su izveli imami Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica i članovi Tarikatskog centra.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović u svome obraćanju je kazao da jedanaesti juli nikada neće proći, a Potočari i Srebrenica su imena koja će pamtiti i sve buduće generacije. Istakao je doprinos onih koji učestvuju u Maršu mira i drugim programima, i na taj način svjedoče istinu.

“Svaka generacija ima svoj udio odgovornosti, a posebno mi u ovoj generaciji i u ovoj zemlji, zato svoju neizmjernu cijenu i doprinos ima svako ko da i atom snage da svjedoči. Mi svjedočimo večeras, a to ćemo činiti i sutra i zauvijek, ako Bog da.

Ono što jedanaesti juli, Srebrenica i Potočari čine to je prekretnica, razdjelnica između istine i neistine. Hvala Allahu dž.š., najveći broj ljudi koji danas živi, najveći broj naroda, svjedoči istinu. Gotovo svi svjedoče istinu, ali i oni koji kažu da to nije bilo i oni dokazuju da je počinjen Genocid. Ne može se sakriti zlo tolikih razmjera. Moramo zauvijek svjedočiti istinu radi života, budućnosti, radi svačijeg djeteta i svakog naroda.

I šehidi su večeras s nama. Mi ovdje jačamo našu vjeru, čvršći smo i duhovno i fizički, i pojedinačno i kolektivno. Poslije jedanaestog jula niko od nas više nije isti. I oni koji znaju šta se dogodilo a bježe od istine, ni oni nisu isti. Zato ćemo biti istrajni i pružati podršku braći i sestrama koji žive u ovim sredinama, svoji na svom,” kazao je muftija Fazlović. 

U Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari u četvrtak, 11. jula biti će obilježena 24. godišnjica Genocida nad muslimanima Bošnjacima i klanjana dženaza za 33 šehida, žrtve Genocida.