Knjiga „Putem smrti do slobode Hasana Mehmedovića, Srebrenica – Tuzla 11.7. – 29.9.1995.“ autora Suvada Ćehića promovisana je u utorak 09. jula 2019. godine u Bosanskom kulturnom centru Tuzla.

Promocija u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Tuzla i biblioteke „Behram-beg“ upriličena je u okviru programa „11. juli u Tuzli“.

O ovom važnom svjedočenju o počinjenom Genocidu i strahotama onih koji su priživjeli put smrti do slobodne teritorije govorili su Husein Velić, Murat Hurtić i autor Suvad Ćehić.

Husein Velić je ukazao na značaj govora i pisanja o počinjenom Genocidu, dodajući da je na Bošnjacima da njeguju istinu i pravdu jer žrtve neće biti mirne dok se o njima ne progovori istina.

U svom obraćnju Murat Hurtić se osvrnuo na neka teška iskustva i priče koje svjedoče o onima koji nisu stigli do slobodne teritorije, ističući da je Čehićev roman vjerodostojno svjedočenje koje obiluje mnoštvom detalja koji su se dešavali na tom putu. Promociji su prisustvovali i podijelili nekoliko potresnih fragmenata svog nimalo lahkog puta ka slobodi Hasan Mehmedović i Mirza Bašić, protagonisti knjige. 

O načinu nastajanja knjige govorio je autor Suvad Ćehić, koji je rođen u Biljanima. Tokom Agresije na BiH bio je zatvorenik koncentracionih logora Keraterm i Trnopolje. Sa ostalim preživjelim logorašima prognan je iz Bosne i Hercegovine, ali ga to nije spriječilo da piše i govori o sudbini Bošnjaka Podrinja i Krajine.

Prigodnim riječima u ime organizatora obratio se predsjednik Medžlisa IZ Tuzla prof. dr. Amir Karić koji je istakao značaj njegovanja kulture sjećanja na Genocid počinjen nad Bošnjacima na prostoru naše domovine, u do sada primjenjenim formama, kao i nekim drugim formama njegovanja pomenute kulture kako u našoj domovini, tako i na globalnom nivou.