U tuzlanskom naselju Šabani, džemat Donja Obodnica, u subotu 23. septembra svečano je otvorena novoizgrađena džamija.

Svečanosti su prisustvovali izaslanik reisu-l-ulema IZ u BiH Dženan-ef. Handžić, direktor medrese „Osman Redžović“ u Visokom, izaslanik muftije tuzlanskog Sead-ef. Seljubac, glavni tuzlanski imam hfz. Ahmed-ef. Huskanović, predsjednik IO ovog medžlisa Hasan-ef. Spahić, župnik iz župe Breške fra Marko Antić, predstavnici vakifa iz Kuvajta, predstavnici organizacije Ihja Turas Al-Islami, imami, gosti i brojni džematlije.

Na samom početku riječima dobrodošlice obratio se imam džemata Donja Obodnica Sanel-ef. Hodžić. Prisutne je upoznao sa detaljima gradnje i nastanka džamije Šerifa i El-Avadi, ističuči da su otvorenje džamije pored džematlija podržale i komšije katoličke vjeroispovjesti. 

Sead-ef. Seljubac u svom obraćanju je istakao vrijednost naših džamija dodajući da su naše džamije mjesta koja će nas duhovno odgajati i koja će širiti nur našega dina.

otvorenje dzamije u sabanima2

Glavni tuzlanski imam je govorio o činjenici da je ovo tuzlansko naselje dokaz zajedničkog življenja. Bosna i Hercegovina je urnek suživota, kazao je hfz. Huskanović. Zahavalio se svima, a posebno fra Antiću na dolasku i podršci ovom prilikom te uputio čestitke svima koji su podržali izgradnju ove džamije.

Izaslanik reisu-l-ulema Dženan-ef. Handžić je u svome obraćanju naglasio važnost zajednice i zajedništva. Izgradnja džamije je osovina, centar i baza koja objedinjuje vjernike, baza koja nam daje na znanje da pripadamo nečemu većem i važnijem od nas samih, zaključio je mr. Handžić uputivši čestitke svima koji su učestvovali u izgradnji ove džamije.

Prisutnima su se obratili i fra Marko Antić, župnik iz župe Breške i predstavnik vakifa iz Kuvajta Davut Suljagić, a dovu je proučio predsjednik IO Medžlisa IZ-e Tuzla Hasan-ef. Spahić.

Džamija u Šabanima je radno otvorena 29. aprila ove godine, a sredstva za njenu izgradnju obezbijedila je vakifa Aida Šerif iz Kuvajta. Tim povodom džamija je dobila ime Džamija Šerifa i El-Avadi. Pored džamije je izgrađena i hajr česma za čiju izgradnju je sredstva uvakufila Hadžiarapović Hajra iz Tuzle.

Ovom prilikom glavni tuzlanski imam, hfz. Huskanović uručio je vakufname vakifima Ibrahimu Šabanoviću i Hajri Hadžiarapović. Program otvorenja džamije su svojim izvedbama uljepšali članovi hora „Gazi Turali-beg“ i džematskog hora „Medina“. Noć uoči otvorenja džamije upriličena je mevludska svečanost u ovoj džamiji.