U prepunoj Džamiji Behram-begove medrese u Tuzli, u utorak 25. februara ove godine, proučena je hafiska dova dvome novih mladih hafiza. Zvanje časnih čuvara Kur'ana stekli su Zerina Muminović i Vedad Kasumović.

Hafiza Zerina Muminović, kćerka Hazima i Zemine, rođena je 23. januara 1992. godine u Tuzli. Pohađala je osnovnu školu i mekteb u rodnim Slavinovićima. Školovanje u Behram-begovoj medresi je okončala 2010. godine sa superodličnim uspjehom. Redovna je studentica 4. godine na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, i nalazi se na dekanovoj listi s prosjekom ocjena preko 9. Hifz je pred Komisijom Rijaseta IZ u BiH položila 30. decembra 2013. godine. Hafizi Zerini Muminović, dok je bila učenica Medrese, muhafiz je bio hfz. Mirnes-ef. Spahić, profesor Kiraeta u Behram-begovoj medresi, dok je na Fakultetu islamskih nauka njezin muhafiz bio hafiz mr. Kenan-ef. Musić.

Hafiz Vedad Kasumović, sin Suada i Šahe, rođen je 28. jula 1991. godine u Tuzli. Živi u Poljicu, općina Lukavac, gdje je pohađao osnovnu školu i mekteb. I on je školovanje u Behram-begovoj medresi okončao 2010. godine sa superodličnim uspjehom. Student je 4. godine na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Hifz je pred Komisijom Rijaseta IZ u BiH položio 30. decembra 2013. godine. I hafizu Vedadu Kasumoviću, dok je bio učenik Medrese, muhafiz je bio hfz. Mirnes-ef. Spahić, dok je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu njegov muhafiz bio kurra hafiz dr. Dževad-ef. Šošić.

Svečanosti u Tuzli prisustvovali su 22 hafiza, koji su proučili po ulomak iz Kur'ana, kao i veliki broj imama i glavnih imama, džematlija i prijatelja mladih hafiza iz svih sredina s područjas Muftijstva tuzlanskog. Izaslanik Reisul-uleme na ovome skupu je bio hafiz Kenan Musić s Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, a prisustvovali su još i muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, dekan Fakulteta islamskih nauka dr. Ismet Bušatlić, direktor Behram-begove ž medrese Ahmed Hatunić i profesori i učenici ove škole.

Od obnavljanja rada 1993. godine, u Behram-begovoj medresi su ovo 34. i 35. hafiz.

{gallery}2602140{/gallery}