Cilj Dokumentacionog centra je da uz pomoć iskaza svjedoka i drugih dokaza sa suđenja prikaže kako su događaji iz jula 1995. istraženi, rekonstruisani i procesuirani u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti žrtvama genocida, dana 21. septembra ove godine je obilježena 11. godišnjica otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari – Spomen obilježje i mezarje žrtava Genocida iz jula 1995.

Isti dan je otvoren SENSE – Dokumentacioni centar Srebrenica u sobi za audio-video prezentacije Memorijalnog centra. Cilj Dokumentacionog centra je da uz pomoć iskaza svjedoka i drugih dokaza sa suđenja prikaže kako su događaji iz jula 1995. istraženi, rekonstruirani i procesuirani u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju.

potocari 1

Obilježavanju godišnjice u Potočarima prisustvovali su Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Carmel Agius, potpredsjednik Međunarodnog krivičnog suza sa bivšu Jugoslaviju, Mirko Klarin, direktor agncije SENSE Tribunal, zvaničnici Memorijalnog centra i Općine Srebrenica, te rodbina žrtava genocida.

U ime Islamske zajednice, kao izaslanik Reisu-l-uleme, ovom događaju je prisustvovao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

potocari 3