Memorijalni centar Srebrenica – Potočari, Spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida obilježava 20. godišnjicu zvaničnog otvorenja.

Tim povodom danas je u Potočarima upriličen prigodan program kojem su prisustvovali brojni predstavnici vjerskog, političkog i društvenog života.

U Potočarima su danas bili i reisul-ulema Husein-ef. Kavazović, muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus i muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić.

– Ja se nadam da će Srebrenica kao mjesto pamćenja i sjećanja ostati temelj identiteta o onome šta se događalo i šta smo preživjeli. Da će biti mjesto našeg stalnog povratka i nastojanja da se istina o stradanju bosa koji muslimana u 20. stoljeću pokaže svijetu. Danas smo čuli mnogo ohrabrujućih izjava koje nam daju nadu da će ono što smo radili sve ove godine biti garant da se Srebrenica ne zaboravi – kazao je reisul-ulema Kavazović.

Muftija Fazlović je istakao da su temelji Memorijalnog centra postavljeni na najdubljoj ljudskoj boli, ocijenivši da je to hrabar i snažan civilizacijski odgovor jednog naroda i jedne države na planetarno zlo.

– Na ovaj dan iskazujemo veliku zahvalnost uposlenicima Centra na čelu sa direktorom Suljagićem. Riječ je o hrabrim, ustrajnim i obrazovanim ljudima. Iskazujemo zahvalnost svim Bošnjacima koji ovdje žive, našim džematlijama i imamima na čelu sa Damir-efendijom. Ostajemo trajno dužni obraćati se dragom Bogu i pamtiti žrtvu naših šehida. Ostajemo dužni majkama žrtava i uvijek u dovi Allahu, dž.š. da bude na pomoći muslimanima i svim dobrim ljudima – rekao je muftija Fazlović.

U uvodnom dijelu programa je govorio predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Hamdija Fejzić, a u video-formatu su se obratili bivši američki predsjednik Bill Clinton i potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa Menachem Z. Rosensaft.

U okviru protokola su se obratili Hasan Hasanović, preživjeli svjedok genocida, Alice Nderitu, specijalna savjetnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za prevenciju genocida, Amra Begić, pomoćnica direktora Memorijalnog centra Srebrenica i Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”

– Godine 2001. smo postavili kamen-temeljac, a 2002. godine nišane. Godine 2003. kreće 600 naših najmilijih u najveći povratak koji je desio u Istočnu Bosnu. Nažalost, naša djeca nisu išla nogama, bila su u tabutima, al’ smo ipak uspjele obilježiti mjesto genocida- rekla je Subašić.

Izjavu za medije je dao i Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Shmit koji je ocijenio kako je nepoštivanje žrtava genocida ozbiljan izazov na putu pomirenja. Također je predstavio i svoju odluku o daljem razvijanju Memorijalnog centra.

– Želim najaviti da sam danas donio odluku da se Memorijalnom centru omogući da razvija i širi aktivnosti koje čuvaju sjećanje na genocid, kako bi se spriječilo poricanje i revizionizam. Doći će do proširenja centra jednim institutom za istraživanje i edukaciju. Imat ćemo domaći i međunarodni tim koji će se sastojati od iskusnih stručnjaka o ratnim zločinima i genocidu. Zajedno sa čelnicima Memorijalnog centra, moja vizija njegovog daljeg razvoja je edukacija mlađih generacija o tome šta se ovdje dogodilo – rekao je Shmit

U okviru programa prikazan je i kratkometražni film u produkciji Memorijalnog centra – video arhiv 1992-1995.