U Sarajevu je danas održan seminar o temi: „Majčinstvo i roditeljstvo pred izazovima savremenog doba“ u organizaciji Uprave za vjerske poslove (Odjel za brak za porodicu) Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Fondacije „Mulla Sadra“ u Bosni i Hercegovini koja je ujedno i sponzor događaja.

Seminaru je prisustvovao izaslanik reisul-uleme hafiz dr. Mensur-ef. Malkić, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i dr. Ghobad Soleimani, direktor Fondacije „Mulla Sadra“ za Bosnu i Hercegovinu.
Ovom prilikom održana su četiri predavanja, nakon čega je uslijedila diskusija. Prvo predavanje o temi: „Osvrt na majčinstvo i  roditeljstvo – savremeni izazovi“ – održala je doc. dr. Safija Malkić, voditelj Odjela za brak i porodicu pri Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Profesorica dr. Nayere Ghavi, gošća iz IR Irana, održala je predavanje o temi: „Natalitet i pronatalitetne politike – osvrt na prilike u Iranu“.

O temi „Roditeljstvo i majčinstvo (veza majke i djeteta/veza oca i djeteta) – psihološki aspekt“ govorila je dr. Selvira Draganović, profesorica na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS).

Posljednje predavanje o temi “Porodica i izazovi modernog vremena“ održao je profesor sa Univerziteta u Komu, dr. Hamdi Reza Rezaian.

Voditelj Odjela za brak i porodicu pri Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Safija Malkić, autorica projekta “Savjetovališta za brak i porodicu” istakla je da se sa svakim seminarom šire znanja i kompetencije onih koji djeluju pri Savjetovalištima za brak i porodicu Islamske zajednice, te se na taj način osigurava kvalitetnija usluga klijentima Savjetovališta.

Seminar je namijenjen imamima, muallimama, koordinatoricama Odjela za brak i porodicu, voditeljima/cama i članovima stručnih timova savjetovališta za brak i porodicu koji djeluju pri medžlisima Sarajevo, Tuzla, Bihać, Travnik, Zenica, Mostar, Goražde, Kakanj, Brčko, Puračić, Živinice i Žepče, te učesnicima koji dolaze u ime Fondacije „Mulla Sadra“ u Bosni i Hercegovini.

Po završetku diskusije, učesnicima su dodijeljeni certifikati. Seminar je održan u Studentskom centru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.