U organizaciji Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, Muftijstva tuzlanskog i Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona (TK) danas je u amfiteatru Behram-begove medrese (BBM) u Tuzli održan seminar za nastavnike i profesore Muftijstva tuzlanskog.

U ime muftije tuzlanskog dr. Vahid-ef. Fazlovića vjeroučiteljima se ovom prilikom obratio dr. Mensur Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva.

On je podsjetio da je status vjeronauke u školama zakonom utvrđen, a da o uspješnosti vjeronauke govori i podatak o polaznosti učenika. Naime, 94% učenika pohađa islamsku vjeronauku u osnovnim i 92% u srednjim školama.

– Sadnica koju su zasadili dalekovidi ljudi na ovom prostoru prije 28 godina izrasla je u stabilnu voćku koja daje plodove u vidu vječitog odgoja i podučavanja. Vjeronauka je našla mjesto u obrazovnom sistemu Bosne i Hercegovine. U počecima nismo imali obrazovan kadar, ali smo imali entuzijaste koji su, pored toga što rade bili spremni i da se školuju. Tako smo 2000. godine imali 16 profesora sa visokom stručnom spremom i 17 sa višom stručnom spremom. Danas je stanje itekako drugačije i respektabilno. To je rezultat ovih 28 godina ovog entuzijazma – kazao je dr. Husić.

Naglasio je da biti nastavnik islamske vjeronauke znači prenijeti odgojno dobro na mladog čovjeka odnosno svaki čas učiniti odgojnim dobrom, te da je zbog toga ovaj predmet poseban.

U vremenu velikih identitetskih izazova za mlade ljude vjeroučitelji su na braniku.

– Ono što bih istakao jeste da će Islamska zajednica nastaviti podržavati rad vjeroučitelja. U prethodnih šest godina uložili smo preko 200.000 KM u opremanje kabineta. Sada sebi dajemo imperativ da obezbijedimo nastavna sredstva i pomagala kako bi kvalitet nastave bio na što većem nivou – kazao je dr. Husić, ističući da se od vjeroučitelja ne očekuje da sve promjene, ali da promjene ono što mogu i što vide pred sobom.

Također, danas je predstavljen projekat “Pod nebom vedre vjere”, a o projektu je detaljnije govorio dr. Nezir Halilović, šef Odjela za islamsku vjeronauku u Upravi za obrazovanje i nauku.

On je, prije predstavljanja projekta, zahvalio vjeroučiteljima zbog vezanosti za Islamsku zajednicu.

– Drago mi je što osjećate da ste dio Zajednice i što, s druge strane i Muftijstvo tuzlansko i svi medžlisi Muftijstva podržavaju vaš rad, aktivnosti i djelovanje. Zajedno sa Pedagoškim zavodom odnosno Ministarstvom obrazovanja smo jedna cjelina. Lijep je osjećaj biti dio tako lijepe i tako posvećene cjeline – kazao je dr. Halilović, te se zahvalio i Pedagoškom zavodu Tuzlanskog kantona na vrhunskoj saradnji sa Muftijstvom tuzlanskim, a samim tim i sa vjeroučiteljima.

U ime Pedagoškog zavoda TK vjeroučiteljima se obratio prof. Izet Numanović, stručni savjetnik za obrazovanje, a seminaru je prisustvovalo 177 vjeroučitelja.

O psihološkim karakteristikama polaznika islamske vjeronauke govorio je dr. Mevludin Hasanović, profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli i šef Odjeljenja za socijalnu psihijatriju Klinike za psihijatriju na Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

O temi Nastava islamske vjeronauke u kontekstu identitetskih izazova savremenog doba govorio je dr. Nusret Isanović, profesor na Fakultetu islamskih nauka, a o upotrebi digitalnih alata u nastavi islamske vjeronauke svoje izlaganje je imao dr. Nezir Halilović.