Prva redovna sjednica Savjeta muftije tuzlanskog u 2014. godini održana je u četvrtak 3. aprila 2014. godine u Tuzli.

Sjednica je protekla u obimnom dnevnom redu. Jedna od centralnih tema ovoga zasjedanja Savjeta je bila analiza plana rada Muftijstva i medžlisa u tekućoj godini. Značajnu pažnju u raspravi je imalo i pitanje priprema i organizacije predstojećih mektebskih i vjeronaučnih takmičenja. Tako su ova takmičenja na područjima medžlisa zakazana za 20. april, dok će se najbolji takmičari s područja Muftijstva u svojim znanjima i vještinama okušati 4. maja 2014. godine.

U okviru plana manifestacija u ovoj godini planirane su kolektivne dženaze u Memićima, Bratuncu, Rakiti i Potočarima, otvorenja džamija i mesdžida, te zajedničke dove.  I ova godina će proteći u znaku višednevne vjerske i kulturne manifestacije “Dani Hasana Kaimije” u Zvorniku. Tokom zasjedanja članovima Savjeta su predočene informacije o izmjenama i dopunama Pravilnika o imamima, o radu Centra za edukaciju u Novoj Kasabi i o socijalnim programima Islamske zajednice u BiH. Muftija je predočio i informaciju o utemeljenju priznanja za sve nove hafize na području ovoga Muftijstva, kojim se želi pokloniti posebna pažnja ovoj važnoj djelatnosti i podstaknuti mladi na učenje napamet Allahove Riječi.

Također je podržan i prijedlog da se s nivoa muftijstva službenicima Islamske zajednice u BiH koji završavaju svoj radni vijek određenim protokolom ukaže pažnja  i oda priznanje. Članovi Savjeta su raspravljali još i o informacijama o uređenju pokopne djelatnosti na području Muftijstva tuzlanskog, realizaciji akcije Dani podrške Behram-begovoj medresi u Tuzli, te o društvenim prilikama u kojima žive muslimani na ovome području.

savjet muf apr 141