Redovna sjednica Muftijstva tuzlanskog održana je u četvrtak, 1. septembra 2022. godine. Sjednicom je predsjedavao muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović.

Nakon petogodišnje evaluacije rada u mektebima, Muftijstvo tuzlansko je na sjednici usvojilo prijedlog mjera unapređenja rada na nivou svih mekteba na području Muftiluka tuzlanskog. Posebno je razmatrana informacija o obuhvatnosti polaznika islamske vjeronauke mektepskom poukom.

Tokom sjednice je razmatrana analiza uspjeha ekipa medžlisa na mektepskim takmičenjima na nivou Muftijstva tuzlanskog u periodu 2015-2022. godine. Razmatran je izvještaj članova takmičarskih komisija o nivou pokazanog znanja takmičara na mektepskom takmičenju na nivou Muftiluka tuzlanskog u 2021/2022. mektepskoj godini.

Usvojena je informacija o raspisivanju konkursa za dodjelu priznanja i nagrade „Redžep-ef. Muminhodžić“ za 2021/22. godinu. Nagradu „Redžep-ef. Muminhodžić” se dodjeljuje muallimima/muallimama koji su ostvarili izuzetan rezultat rada u mektepskoj pouci kao znak priznanja za ostvarene uspjehe u mektebu i kao afirmacija i podstrek snažnijem aktivizmu, promovisanju i vrjednovanju muallimskog rada.

Razmatrana je informacija o opremanju kabineta islamske vjeronauke u osnovnim i srednjim školama na području Muftiluka tuzlanskog za period 2014-2022. godine. U saradnji sa Federalnim ministarstvom za izbjeglice i raseljena lica, Udruženjem za blagostanje UB Sarajevo – Rahma international Kuwait i Udruženjem ‘’Izvor dobročinstva’’ Sarajevo, Muftijstvo tuzlansko je samo u posljednjih pet godina (2017-2022.) opremilo 40 kabineta islamske vjeronauke u školama na području Muftiluka tuzlanskog. Opremanjem kabineta ostvaren je značajan doprinos u unaprjeđenju uslova rada i kvalitetu realizacije nastave islamske vjeronauke.

Na sjednici je usvojena odluka o organiziranju programa Kurs islama u medžlisima Bijeljina, Janja, Zvornik i Bratunac/Vlasenica. U organizaciji Muftijstva tuzlanskog i medžlisa realizirat će se Kurs islama za napredne srednjoškolce. Na realizaciji Kursa islama bit će angažirano deset predavača koji će govoriti o temama iz oblasti islamistike, historije i kulture Bošnjaka.

Razmatrani su i stavljeni u dalju proceduru pravilnici o mezarjima medžlisa Orašje, Teočak, Kalesija i Banovići. Data su mišljenja u vezi s vakufskim predmetima u medžlisima Gradačac, Živinice i Vlasenica. Usvojene su odluke o odobravanju sredstava medžlisima Srebrenik i Srebrenica.

Razmatrana su i druga pitanja iz domena rada Muftijstva tuzlanskog.