Svečana i radna sjednica Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Tuzla održana je u četvrtka 10. februara 2022. godine. Sjednicom je predsjedavao prof. dr. Amir Karić, predsjednik IO Medžlisa Tuzla.

Svečanom dijelu sjednice prisustvovao je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović. Muftija Fazlović je prisutnima čestitao Dan medžlisa, te je istakao plemenitost Gazi Turali-bega i veličinu njegovog djela.

„Gazi Turali-beg je ličnost s velikom reputacijom u našoj povijesti a njegov ugled sačuvan je do danas. O njemu i njegovoj porodici nema mnogo sačuvanih podataka ali se veličina imena Gazi Turali-bega izvodi iz veličine i plemenitosti njegovog djela. I naša svijest o vakufu je velika. Kao i naši časni prethodnici, spremni smo biti čuvari naših vrijednosti, čuvari vakufa. Ponovo ih podižemo, obnavljamo i razvijamo“, poručio je muftija Fazlović, te je istakao da je ovoj generaciji muslimana u Tuzli čast što je imala priliku obnoviti Gazi Turali-begovu džamiju. Ovo je jedna od najstarijih i najljepših džamija u Tuzli koja već 450 godina u svoje okrilje prima one koji dolaze radi ibadeta, ali i sve druge koji je posjećuju radi njene ljepote, kazao je Muftija.

Referat o Danu Medžlisa Tuzla iznio je sekretar Medžlisa Tuzla mr. Dženan Rahmanović, koji je istakao značaja Gazi Turali-begove vakufname i vakufa. Ranijom odlukom Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Tuzla 15. februar, datum kada je 1572. godine Gazi Turali-begova vakufnama upisana u registar šerijatskog suda u Čačku, se obilježava kao Dan Medžlisa Tuzla.

U prvom svečanom dijelu sjednice proučen je Jasin-i-šerif pred dušu vakifa Gazi Turali-bega i drugih vakifa koji su preselili na Ahiret. Ovim svečanim povodom čestitke su uputili predsjednik prof. dr. Amir Karić, glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović i članovi Izvršnog odbora.

U radnom dijelu sjednice prezentirani su i razmatrani izvještaji o radu Medžlisa Tuzla za proteklu 2021. godinu, te planovi za 2022. godinu. Na sjednici je usvojen i prijedlog održavanja sjednice Skupštine Medžlisa Tuzla koja je planirana za 17. februar 2022. godine.