U prostorijama Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu 14. maja održano je 20. jubilarno finalno mektebsko takmičenje u organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta – Odjela za mektebsku nastavu i mlade.

Učešće su uzeli predstavnici osam muftijstava, s ukupno 32 takmičara. Ovogodišnje takmičenje se razlikuje od prošlih jer je pored postojeće tri kategorije, kiraet mlađi uzrast, kiraet stariji uzrast i test općeg znanja za stariji uzrast, uvedena i kategorija testa općeg znanja za mlađi uzrast.

Diplome najboljima uručene su u Begovoj džamiji, gdje je upriličen “Mevludski program učenika mektebske nastave“, u okviru kojeg se prisutnima obratio i direktor Uprave za vjerske poslove Nusret-ef. Abdibegović.

U kategoriji kiraet mlađi uzrast prvo mjesto je pripalo Tahiru Imamoviću iz Bugojna, čiji je muallim Adnan-ef. Jusufspahić. Drugo mjesto je osvojio Ahmed Ćosić iz Sarajeva, čiji je muallim Salih-ef. Ćato, dok je treći bio Malik Okanović iz Bijeljine, čija je muallima Enisa Okanović.

U kategoriji kiraet stariji uzrast najbolja je bila Sumeja Sirotanović iz Zenice, čiji je muallim hafiz dr. Safet-ef. Husejnović. Drugo mjesto je osvojio Elvedin Baltić iz Travnika, čiji je muallim Merzuk-ef. Grabus, dok je treće mjesto zauzela Revda Hodžić iz Kalesije, čiji je muallim Enes-ef. Sakić.

U kategoriji test općeg znanja za mlađi uzrast prvo mjesto je osvojio Iman Omić iz Sanskog Mosta, čiji je muallim Senad-ef. Omić, drugo mjesto je osvojila Ilhana Ašćerić iz Zenice, čiji je muallim Ekrem-ef. Ašćerić, a treće mjesto Aner Husić iz Srebrenika, čiji je muallim Jasmin-ef. Begunić.

U kategoriji test općeg znanja za stariji uzrast prva je bila Lejla Alihodžić iz Visokog, čiji je muallim Ermin-ef. Ahmić, druga je bila Tesnim Efendić iz Goražda, čiji je muallim hafiz Harun-ef. Efendić, dok je treće mjesto zauzela Lejla Borić iz Livna, čiji je muallim Edin-ef. Alić.

U kategoriji test općeg znanja za stariji uzrast takmičar Muftijstva tuzlanskog, Šejla Muminović iz džemata Reuf-begove džamije, MIZ Gradačac, čiji muallim je hafiz Kemal-ef. Mehić, je zauzela 5. mjesto.

Ekipni pobjednik takmičenja je Zeničko muftijstvo. Drugo mjesto zauzelo je Sarajevsko, a treće Travničko muftijstvo.

Muftijstvo tuzlansko je ekipno zauzelo 4. mjesto.

mektebskot