Ikrar dova za hadžije koji ove godine odlaze na hadž sa područja tuzlanskoga Medžlisa proučena je u Hadžijskoj džamiji u Novom naselju Solina. Hadžijska džamija bila je prepuna budućih hadžija i članova njihove porodice koji su sa svojim najmilijima željeli  podijeliti sreću i radost  u zajedničkoj ikrar dovi.

Hafiz Edin ef. Peštalić, imam džamije Kralj Abdullah, proučio je ašere na početku ikrar dove. Hor imama MIZ Tuzla sve vjernike u Hadžijskoj džamiji obradovao je učenjem ilahija, posebno odabranim za ikrar dovu.

Mumin ef. Mumić, imam Hadžijske džamije, poselamio je sve prisutne u džamiji, i iskazao svoje zadovoljstvo što se u ovome džematu svake godine prouči ikrar dova.

Glavni imam tuzlanskoga Medžlisa, hafiz Ahmed ef. Huskanović, kazao je da su srca naših hadžija ispunjena radošću pred najljepši i najbolji put. Pred odlazak na hadž.

– Mi našim prisustvom na ikrar dovi iskazujemo poštovanjem prema našim hadžijama. Program ilahija ponovo nas potiče na razmišljanje o hadžu. Iskreno se nadam da će idućih godina mnogi koji su sada na ovoj ikrar dovi otići na hadž – rekao je hafiz Huskanović.

Radost vjernika u Tuzli

Obraćajući će prisutnim vjernicima, muftija tuzlanski mr. Vahid ef. Fazlović, naglasio je da je ikrar dova samo jedan od radosnih trenutaka zadovoljstva vjernika u Tuzli, ali i vjernika širom Bosne i Hercegovine.

– Ovih dana muslimani se raduju što im vjera daje jednu takvu radost kao što je odlazak na hadž. Stalno moramo imati na umu da su naša djela islam, kao i  naša narav i ponašanje. Onaj ko vjeruje ima kod Allaha posebno mjesto. Pred put na hadž važno je kazati da cijeloga života treba da činimo dobra djela. Radost odlaska na hadž je radost svih naših članova porodice, ne samo budućih hadžija – ističe muftija Fazlović.

Hadž je novi početak

Muftija Fazlović posebno naglašava da je najbolja priprema za hadž pripremiti se svojom sviješću. Imajući u vidu da su ovo jedinstveni dani i noći za one koji idu na hadž.

– Zagledajmo se u svoje duše. To je najbolje pred put na hadž. Na hadžu neka se naše hadžije oslone samo na Allaha. Hadž je naš novi  početak. Početak ljudi očišćenih od grijeha. Oslobođenih od tereta. Hadž je put velikoga uspjeha – zaključuje muftija Fazlović.

Vrijedi naglasiti da je zajedničku ikrar dovu proučio dr. Sead ef. Seljubac, pomoćnik muftije tuzlanskoga. Na licima naših budućih  hadžija  primjetna je bila velika radost i sreća nakon proučene ikrar dove.

Završno ašere proučio je Abdullah ef. Okanović, imam u džematu Slavinovići.

(miztuzla.com)