Putem Ureda savjetnika za vjerska pitanja u Ambasadi Republike Turske u Sarajevu Islamska zajednica Republike Turske (Diyanet) je pomogla sanaciju brojnih šteta u BiH nakon prošlogodišnjih poplava i klizišta

U Behram-begovoj medresi u Tuzli je u subotu 5. septembra ove godine Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, primio Hasana Atlija, savjetnika za vjerska pitanja u Ambasadi Republike Turske u Bosni i Hercegovini i Ismaila Smajlovića, direktora Uprave za administrativne i pravne poslove Rijaseta IZ-e u BiH. Tokom ovog susreta muftija Fazlović se zahvalio turskom narodu za pruženu podršku i pomoć u sanaciji šteta od poplava i klizišta, uzrokovanih prirodnom nesrećom u 2014. godini u džematima na području Muftijstva tuzlanskog. Svoju zahvalnost jke iskazao i i gospodi Atliju i Smajloviću.

Putem Ureda savjetnika za vjerska pitanja u Ambasadi Republike Turske u Sarajevu Islamska zajednica Republike Turske (Diyanet) je pomogla sanaciju brojnih šteta u BiH nakon prošlogodišnjih poplava i klizišta. Na području Muftijstva tuzlanskog ova pomoć je upućena u pet medžlisa: Kalesija, Srebrenik, Bratunac, Zvornik i Teočak.

Istovremeno je upriličeno i potpisivanje ugovora o sanaciji klizišta u haremu centralne džamije u Teočaku, koje ugrožava samu džamiju. Vrijednost radova je oko 18.000 KM, a izvodit će ih preduzeće Rudinka doo iz Teočaka. 

Gosti su sa muftijom Fazlovićem obišli lokalitet novoizgrađenog mesdžida u Horozovini i saniranog mesdžida u Paraćima, na području Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, a koje je klizište bilo uništilo ili oštetilo.

Potom se ova delegacija uputila u džemat Seonu na području Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik. U ovom džematu su evidentirane posebno velike štete, gdje je lokalna rječica odnijela abdesthanu, potopila vakufsku kuću, oštetila pristupni most i put, te ozbiljno prijetila džamiji. Bilo je neohodno izvršiti saniranje korita i izgraditi stabilan potporni zid u dužini od 60 m. Zahvaljujući donaciji turskog naroda, ova šteta je sanirana i džamija sačuvana od urušavanja. Ovo je bio povod da džematlije Seone prirede prigodan program, na kojemu su uručili zahvalnice savjetniku Atliju, direktoru Smajloviću i muftiji Fazloviću za njihov angažman i pomoć u sanaciji šteta. U svome mobraćanju ovom prilikom Hasan Atli je podsjetio na važnost bratskog odnosa muslimana, te na to da taj odnos mora i djelima biti potvrđen.

Muftija Fazlović se i ovom prilikom zahvalio Hasanu Atliju i narodu Turske, koji su pokazali u tim teškim danima puno razumijevanje za naše potrebe. Posebno je naglasio važnost zajedništva bosanskih muslimana i potrebu održavanja dobrih međuljudskih odnosa i nesebičnog uključivanja svih džematlija u aktivnosti Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

{gallery}0709150{/gallery}