Poplave i klizišta koji su prethodnih dana zadesili brojna mjesta u našoj domovini ostavili su bez krova nad glavom veliki broj naših sugrađana, a geografski gledano najviše su stradali gradovi na području Muftijstva tuzlanskog.

Kao najkritičniji izdvajaju se Bosanski Šamac koji je još uvijek pod vodom, Bijeljina i Janja, dok se stanje popravlja u Bratuncu, Brčkom, Modriči, Odžaku, Orašju, Kalesiji, Vlasenici i Zvorniku.

Prema riječima glavnih imama medžlisa Islamske zajednice u ovim gradovima najpotrebniji su higijenski artikli kako bi se ubrzalo čišćenje te dezinfekcija poplavljenih područja, posebno uzimajući u obzir činjenicu da se nakon povlačenja vode očekuje povećanje temperatura.

poplave-samac

Najkritičnije u Bosanskom Šamcu, Bijeljini i Janji

U Bosanskom Šamcu situacija je još uvijek loša. Voda se polahko povlači a struje još uvijek nema, a i telefonske komunicije su veoma otežane. Prema riječima glavnog imama Safeta ef. Karahmetovića, zaliha hrane i vode ima dovoljno za nekoliko narednih dana te je istakao potrebu za higijenskim artiklima, posebno nakon što se voda u potpunosti povuče.

Kada je riječ o stanju i Bijeljini koja je u potpunosti bila poplavljena, glavni ima Samir ef. Canić je za naš portal kazao da je poplavama oštećeno preko hiljadu bošnjačkih kuća. On je također istaknuo da su vlasti u potpunosti zakazale u pružanju pomoći nastradalima te da je Islamska zajednica glavni nosilac u aktivnostima saniranja nastale štete dodavši da se pomoć daje svima bez obzira na nacionalnost. Zasad, zalihe hrane i pitke vode su dovoljne a ističe se potreba za higijenskim artiklima.

Izuzetno kritično je i u Janji gdje je potrebno svega: pitke vode i hrane, dječije robe, odjeće, opreme za spavanje, deka, čizama i lopata kao i higijenskih artikla. „Pomoć nam je već stigla od Bekto Precise, Općine Novi Grad (Sarajevo), Behram-begove medrese, Srebrenika, Živinica, Gradačca, Čelića, Brčkog, Zvornika i Udruženja povratak kući, a iz Tešnja smo dobili pitku vodu. Također, pomoć nam je stigla i iz Austrije i Njemačke te od TIKa-e“, kazao je Omer ef. Camić, dodavši da je civilna zaštita Općine Bijeljina, bar kada je riječ o Janji, u potpunosti zakazala. Također sinoć je održan i sastanak sa poljoprivrednicima vezano za aktivnosti i potrebe oko sanacije usjeva pogođenih poplavama.

Potreban veliki trud za saniranje štete

U Bratuncu se situacija popravlja, a pomoć stiže sa raznih strana. Pomoć u mehanizaciji potrebnoj za čišćenje već je stigla, a glavni imam Elvir ef. Hodžić je kao potrebne istakao kolica, lopate i čizme što bi omogućilo brže čišćenje, kao i stočnu hrana. On je također dodao da je najkritičnije stanje u Konjević Polju, Pobudžu i Hrničićima. On se također zahvalio na pomoći koji je stigla sa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, od podrinjaca iz Švicarske i Austrije te od sarajevskog džemata Kralj Fahd.

Glavni imam Medžlisa IZ Brčko Mustafa ef. Gobeljić je istaknuo da, iako i sami pogođeni poplavama, zahvaljujući brzoj samoorganizaciji, već su uputili pomoć u poplavom pogođene Janju i Bijeljinu. „Pomoć još uvijek nažalost nismo dobili niotkuda, a očekujemo kamion sa pomoći koji je najavljen iz Slovenije u organizaciji Mešihata“, kazao je ef. Gobeljić dodavši da je utočište u Brčkom našlo i preko 200 porodica iz susjedne Gunje koje je nabujala Sava ostavile bez igdje ičega. I ef. Gobeljić je također istakao potrebu za higijenskim potrepštinama.

U Modriči je najugroženiji Modrički Lug, gdje je nabujala rijeka Bosna poplavila 200 domaćinstava i u vodenom okruženju držala 900 stanovnika. Inače, u posjeti Modričkom Lug već je bio i muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović. Glavni imam Osman ef. Mulahuseinović je istakao da je trenutno najpotrebnije gorivo za mehanizaciju koja se koristi za raščišćavanje.

Stanje u Odžaku je prema riječima glavnog imama Fahrudina ef. Mujanovića stabilizovano. U ovom gradu utočište je našao veliki broj ugroženih iz Bosanskog Šamca, Orašja i Domaljevca, a smješteni su većinom u sportskoj dvorani, po restoranima, privatnim kućama itd. Iako je nasip na rijeci Bosni izdržao nabujala Sava je bili jača od nasipa i potopljena su uglavnom okolna naselja.

I u Orašju stanje je i dalje kritično i još uvijek ima problema sa vodosnabdijevanjem. „Potrebne se najosnovnije namirnice i higijenski artikli, a pomoć nam je već stigla iz Srebrenika i Kerepa kod Gradačca“, kazao je za naš portal glavni imam Salim ef. Kanlić.

Stanje u Kalesiji je također loše i postoji veliki broj aktivnih klizišta koja ugrožavaju naseljena područja. Glavni imam Enver ef. Alić je istakao potrebu za lopatama i čizmama kao i sjemenima za poljoprivrednike. Pomoć je već stigla od Diyaneta, a u posjeti ovom medžlisu već su bili tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović i muftija Ismail ef. Smajlović.

poplave-dzamija-cerska

U Cerskoj stradala i džamija

Glavni imam Medžlisa IZ Vlasenica Nurdin ef. Grahić za naš portal je kazao da je situacija i u Vlasenici veoma loša. On je također dodao da su već dobili pomoć sa raznih strana: od Muftijstva sarajevskog, od Udruženja „Povratak kući“ kao i političkih stranaka. Nurdin ef. Grahić je istakao da su im najpotrebniji higijenski artikli te uputio apel bošnjačkoj dijaspori da kroz donacije omogući kupovinu goriva potrebnog za mehanizaciju koja se koristi za raščišćavanje.

I Zvornik je pogođen velikim brojem klizišta. Prema riječima predsjednika Medžlisa Mustafe ef. Muharemovića, najveći problem je sa obezbjeđivanjem pitke vode nastradalom stanovništvu, a pomoć je već stigla od Udruženja „Povratak kući“ te nevladine organizacije „CMOK“. Najkritičnije je u Cerskoj gdje je i stradala džematlijka Hanifa Čelebić. U Cerskoj je klizište zatrpalo džamiju i veći broj kuća. Pomoć u hrani Cerskoj je već stigla u konvoju iz Sarajeva koji je predvodio sekretar sarajevskog muftije Bego ef. Selimović.

Na kraju vrijedi istaknuti i trud tuzlanskog muftije Vahid ef. Fazlovića koji svakodnevnim obilascima poplavljenih područja pokazuje svoju brigu za nastradale sugrađane i džematlije, te u koordinaciji za kriznim štabovima na terenu radi na obezbjeđivanju neophodne pomoći u ovim teškim trenucima.

(rijaset.ba)