U nedjelju 1.7.2018. godine u Srednjoj sali Gazi Husrev-begove medrese održano je 6. Međudržavno takmičenje iz vjeronauke.
I ove godine u takmičenju su učestvovali najbolji predstavnici evropskih država u kojima se izučava islamska vjeronauka u okviru redovnog školskog sistema, a to su: Austrija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija.
Takmičenje je otvorio doc. dr. Nezir Halilović, šef Odjela za vjeronauku u Upravi za nauku i obrazovanje. Poslije toga pristupilo se testiranju učenika individualnim testovima znanja.
Nakon što je Komisija za pregled testova pregledala testove pristupilo se ekipnom kviz takmičenju.
Na početku kviz takmičenja polaznici obdaništa Amel i Nur su izveli kraći umjetničko-zabavni program koji je naišao na oduševljenje prisutnih. Poslije toga učenici su pred publikom demonstrirali zavidni nivo znanja. U jako tijesnoj konkurenciji sa samo bodom razlike na kraju ekipni pobjednik je bila ekipa Bosne i Hercegovine.
Drugo mjesto je osvojila ekipa Hrvatske, treće mjesto osvojila je ekipa Austrije a četvrto ekipa Srbije.
U individualnom takmičenju postignuti su sljedeći rezultati:
1. Mirha Čikarić – 99 bodova – BiH
2. Hana Arslanagić – 97 bodova – Hrvatska
3. Amila Čandić – 91,75 Austrija.
Na kraju programa nakon dodjele diploma i nagrada učesnicima takmičenja se obratio Ibrahim Begović, koji je čestitao na uspjehu svim prisutnim, iskazao da su svi oni pobjednici i zaželio mnogo uspjeha u životu svim prisutnim.
Uprava za obrazovanje i nauku je ove godine svim učesnicima 6. Međudržavnog takmičenja obezbijedila edukativnu ekskurziju u Istanbul u periodu od 2.7. do 8.7.2018. godine.

Mirha Čikarić, najuspješniji takmičar u individualnom takmičenju, učenica je JU OŠ „ Kalesija“ u Kalesiji, a njen vjeroučitelj je Hamdija Bajrić.