U subotu 13. maja Odjel za brak, porodicu i ženski aktivizam Muftijstva tuzlanskog organizirao je posjetu džematu Cerska, Mežlis IZ Vlasenica.

Cilj posjete je podrška herojskoj borbi povratnika, razgovor o trenutnom stanju i problemima s kojima se ovaj i ostali džemati susreću.

Na šehidskom mezarju Rakita gošćama se obratio glavni imam Medžlisa IZ Vlasenica Nurdin-ef. Grahić koji je govorio o stradanju Bošnjaka na ovim prostorima kao i o trenutnoj situaciji u kojoj Bošnjaci žive u Vlasenici.

Upriličena je posjeta spomen česmi u Cerskoj gdje je proučen Jasin i Fatiha za ubijene stanovnike Cerske, prikazan film ,, Herojska Cerska”, a o ovom mjestu i njegovim mještanima govorili su imam džamije u Cerskoj Muamer-ef. Jusupović i njegova supruga Edina Husić- Jusupović.

Proučen je i tevhid, poklonjene su četiri hatme koje su proučile koordinatorice i njhove džematlijke kao i 322 Jasina. Prisutnima se obratila koordinatorica Muftijstva tuzlanskog Hasiba Saračević koja se osvrnula na emanet, brigu o zajednici, jačanje identiteta i samosvijesti o vjeri, narodu i domovini.

Prisutnima se obratila i Kadira Nukić iz Cerske, pročitani su stihovi iz knjiga „Enklava Cerska” Zulfe Ahmetovića i „Podrinjska ratna hronika” Lutve Ahmetovića, a gošće su uručile poklon pakete koje su za ovu priliku pripremile.

U ovoj posjeti su učestvovale koordinatorice i džematlijke iz medžlisa Brčko, Odžak, Kladanj, Banovići, kao i učenice mekteba za cjeloživotno učenje ,,Lukavac Grad”, a akciju su podržale koordinatorice iz Medžlisa Puračić i Tuzla. Posjetu je organizovala koordinatorica za brak, porodicu i ženski aktivizam Muftijstva tuzlanskog Hasiba Saračević.

vlasenica zanski aktivizam 17 1