Sarajevo, 16. septembar 2014. (MINA) – Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović i Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović potpisali su danas Protokol o saradnji na realizaciji programa pružanja podrške za sanaciju šteta prouzrokovanih poplavama i klizištima na području BiH, a u cilju pružanja finansijske pomoći u zbrinjavanju ugroženih porodica te revitalizaciji individualnih, vjerskih i drugih objekata ugroženih područja.

Kao odgovor na nastalu štetu, uzrokovanu poplavama i klizištima, nastalu na individualnim, vjerskim i drugim infrastrukturnim objektima te privrednim i poljoprivrednim dobrima, strane potpisnice će osigurati finansijska sredstva koja će biti distribuirana kroz poseban program finansijske podrške.

Islamska zajednica  u BiH i Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica će zajednički djelovati u cilju unapređenja programa pružanja pomoći za sanaciju šteta.

Prema potpisanom Protokolu organi Islamske zajednice u BiH, muftijstva, medžlisi i druge osobe koje ovlasti Reisu-l-ulema mogu potpisivati posebne ugovore sa Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica za konkretne projekte.

Nakon potpisivanja Protokola reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović i ministar Adil Osmanović dali su izjave medijima.

– Nas u Islamskoj zajednici raduje što smo danas bili u prilici potpisati Protokol o saradnji s Federalnim  ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica, a sve u nadi da se ova pomoć, koja je pristigla do Islamske zajednice, učini što prije dostupnom našem narodu. Smatramo da na ovaj način možemo obezbijediti sigurnije projekte i da zajednički  na terenu  procijenimo koji su projekti važni da se realiziraju u skorije vrijeme.

Islamska zajednica je već plasirala jedan dio novca preko naših organa, medžlisa i muftiluka tako da se određeni projekti već realiziraju na području Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona. Na području Bosanskog Šamca već se radi jedan dio kuća i saniraju nastale štete.

Želim zahvaliti Ismail ef. Smajloviću koji je na čelu našeg Glavnog operativnog  štaba, koji je cijelo vrijeme vodio ove poslove i nadam se da ćemo zajedno s ministarstvom uspjeti što prije plasirati i ostatak novca koji je Islamskoj zajednici na raspolaganju, rekao je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

– Drago mi je što je došlo do potpisivanja ovog Protokola o zajedničkom sufinansiranju projekata koji su potrebni da bi se što brže riješile posljedice koje je učinila poplava u BiH. Zahvaljujem uvaženom Reisu-l-ulemi i njegovim saradnicima koji su prepoznali aktivnosti koje radi Federalno ministarstvo  raseljenih osoba i izbjeglica i da se zajedno uključimo u određene projekte, prije svega u rješavanju šteta koje su nanesene stambenim objektima, kao i onim infrastrukturnim, putnim komunikacijama, vjerskim, kulturnim i drugim.  Federalno ministarstvo je nakon što su se desile nepogode formiralo Operativni štab i odmah smo pristupili izmjeni i dopuni naše Odluke o trošenju finsijskih sredstava, program prilagodili novonastaloj situaciji, izdvojili oko šest miliona i osamsto hiljada KM za rješavanje ovih problema. Angažirali smo naše inženjere, kao i inženjere drugih kompanija, tako da smo do sada snimili preko hiljadu i dvjesto stambenih jedinica u Zeničko-dobojskom, Unsko-sanskom, Tuzlanskom kantonu i na prostoru RS. Do sada smo utrošili preko tri miliona i dvjesto hiljada KM za sanaciju manjih oštećenja stambenih jedinica.

Ovo potpisivanje Protokola je za nas jako bitno jer  smo snimili veći broj stambenih objekata,  a naša finansijska sredstva nisu u tom kapacitetu da to sve pokrijemo. S ovim sredstvima koja ima na raspolaganju Islamska zajednica pokušat ćemo da uđemo zajedno u neke projekte, kako stambene, tako i infrastrukturne, što će olakšati Federalnom ministarstvu da se uključi u neke druge objekte koji su također u prioritetu, rekao je između ostalog ministar Osmanović.

(rijaset.ba)