Večer ilahija i kasida koju su, pod pokroviteljstvom Muftijstva tuzlanskog, organizirali Medžlis Islamske zajednice Tuzla i Behram-begova medresa održana je u srijedu 9. maja u Tuzli.

Slušajući stihove ilahija i kasida i odabranih tekstova, prisutni su podijelili radost zbog dolaska mubarek mjeseca ramazana. Ramazansku čestitku uputio je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

“Braćo i sestre, ramazan je blizu, kao da ga vidimo na horizontima. Nebo je drugačije, sve se raduje. I mi se radujemo. Osjećamo dah Allahove ramazanske milosti, olakšanje sa Allahovim ramazanskim oprostom. Žurimo da kročimo na ramazansku stazu koja nas vodi do Allahove kuće spasa. Uzvišeni nam ukazuje na veličinu ramazana, posta i Kur'ana i poručuje nam da Allah, naš Gospodar, želi da nam olakša. On nikada ne želi da poteškoće imamo. Kod Njega je olakšanje, Njegova je blagost u našim srcima i među nama. On nam daje izlaz u odnosu na kušnje i poteškoće. On daje Svoje rješenje u odnosu na naše svakodnevne životne probleme. Večeras smo ovdje na ovom mjestu da zajednički krenemo u susret ramazanu, da mu ukažemo poštovanje, da mu ukažemo počast,” kazao je muftija Fazlović, te je čestitao prisutnima nadolazeće mubarek ramazanske dane.

Na početku programa ašere je proučio Muhamed Čirak, polaznik mektebske nastave iz Tuzle, koji je je na mektebskom takmičenju Rijaseta u kiraetu, održanom u nedjelju 6. maja u Sarajevu ove godien, predstavljao Muftijstvo tuzlansko i osvojio prvo mjesto. Odabrane ilahije i kaside učili su hor Behram-begove medrese, hor Medžlisa Islamske zajednice Tuzla “Gazi Turali-beg”, hor Medžlisa Islamske zajednice Živinice “Bir Bošnjak” kao i solisti Šejma Mehić, Harun Čamdžić i Izudin Čamdžić. Nastupili su i recitatori i orkestar Behram-begove medrese.