U organizaciji Rijaseta Islamske zajednice u BiH u Kulturnom centru „Kralj Fahd“ u Sarajevu 12. aprila je održano jednodnevno predramazansko savjetovanje „Džemat – organizacija vjerskog života u ramazanu“.

Savjetovanju je prisustvovao i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović je u svome obraćanju naglasio osnovne odrednice misije i poslanja Islamske zajednice koje su definirane Kur`anom i sunnetom. Istakao je da je jedan od njih i ta da bi Islamska zajednica trebala biti ta koja podstiče na dobro i odvraća od zla u svim sferama života, ne samo u domenu svoga djelovanja nego i u čitavom društvu.

Na cjelodnevnom savjetovanju diskutirano je o planovima djelovanja institucija i organa IZ u BiH, te su razmijenjena iskustva o ramazanskim programima i izazovima s kojima se susreću  džemati u domovini i dijaspori.

Redovnom godišnjem skupu kojim Islamska zajednica u BiH počinje svoje zvanične pripreme za skoro nastupanje mjeseca ramazana s područja Muftijstva tuzlanskog prisustvovali su dr. Sead-ef. Seljubac, pomoćnik muftije, glavni imami i direktori ustanova Islamske zajednice.

Prema Takvimu Islamske zajednice u BiH ramazan, mjesec posta, ove godine nastupa 27. maja, a prva teravija namaz će se klanjati iza jacije 26. maja.