Prvi dan Ramazanskog bajrama, Radio BIR je realizovao specijalni bajramski program iz Srebrenice pod nazivom “Majkama Srebrenice na bajram”. Posebne gošće bile su majke Srebrenice i Podrinja Munira Subašić, Šuhra Sinanović, Fazila Efendić i Šehida Abdurahmanović.

“Drago mi je da ste tu, da nam uljepšate bajram. Bajrami koji su došli poslije 1995. godine nisu onakvi kakvi bi trebali da budu. Mi majke smo ostale uspravne, odgojile smo djecu, ta djeca su najbolja na svijetu, a od nas majki Srebrenice trebaju da uče sve majke svijeta”, poručila je Munira Subašić.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović kazao je da su majke Srebrenice i Podrinja majke univerzalnih vrijednosti.

“Zadivljuje svaka riječ i gesta naših majki. Teško je ljudskim mjerilima objasniti otkuda im tolika fizička snaga, a kada govorimo o njihovom duhu i kulturi, to su lekcije za sve ljude svijeta. Uvjeren sam da će, pored onoga što mi danas znamo o njima, o majkama Srebrenice nastati brojna literatura. Majke Srebrenice su otkrilile nove dimenzije koje majka može imati. Njihova borba je dostojanstvena. Nikada od njih nisam čuo riječ osveta. Molim Dragog Boga da one ispune svoje ciljeve i da pomognu današnjoj civilizaciji da iskorači. Nadam se da ćemo zajedno s njima doći do svakog tračka istine i da će se pravda ostvariti”, poručio je muftija Fazlović.

Glavni imam MIZ Srebrenica Damir-ef. Peštalić i glavni imam MIZ Bratunac Elvir-ef. Hodžić pohvalili su ovaj projekt Radija BIR i namjeru da u njegovom fokusu budu majke Podrinja.

U programu su učestvovali imami Ahmed Hrustanović i Admir Velić, predstavnice Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari Almasa Salihović i Mirela Osmanović, mladi Fetaha Ramića, te članovi KUD-a “Vaso Jovanović”, a program je interpretacijom ilahija upotpunio Armin Muzaferija.