U petak, 26. januara 2024. godine, muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović boravio je u radnoj posjeti Medžlisu Islamske zajednice Srebrenik. Tokom sastanka s glavnim imamom Refik-ef. Hodžićem i predsjednikom medžlisa Nedimom Delićem razgovarano je o aktivnostima u medžlisu i džematima, te izgradnji Čaršijske džamije, posebno vrijednog infrastrukturnog projekta ovog medžlisa.

U džematu Ćehaje muftija Fazlović je predvodio džuma-namaz i kazivao hutbu. U hutbi je istakao da čovjek ima zadaću koju je pred njega stavio njegov Stvoritelj. Smisao sinteze ljudskog duha i tijela je da čovjek bude u položaju Allahovog roba koji svojom voljom Allahu, dželle šanuhu, ibadet čini.

– Simbol ibadeta je namaz. Na sedždi Allahu, dželle šanuhu, najneposrednije iskazujemo svoju privrženost i robovanje. Na temelju ibadeta, čovjek mora biti ljudsko biće vrijednosti, dobrih djela. Kur'an nas poziva da na svakom koraku nastojimo činite dobro. To je put spasa, kazao je muftija te je naglasio da istinsku predanost svome Gospodaru muslimani svjedoče i obavljanjem džuma-namaza, jedinstvenog ibadeta u ovom mubarek-danu.

– Potvrđujemo to ovim našim ibadetom čineći ga u džematu, u našem zajedništvu. Ovaj ibadet svakog petka je naš ispit prije svega pred Uzvišenim Allahom i njegovim Poslanikom, a onda i naspram nas samih, naše vjere i identiteta, kazao ju muftija Fazlović. Naglasio je da su džemati u temeljima Islamske zajednice i da se u njima najbolje čuvaju vrijednosti. Pohvalio je rad džemata Ćehaje, brigu i zalaganje njegovih džematlija. Posebno je istakao dobru mektepsku pouku u ovom džematu i zasluge koje pripadaju roditeljima polaznika i imamu džemata Jasmin-ef. Beguniću. Muftija je ovom prilikom obišao i staru džamiju u Ćehajama te uređeno i prošireno mezarje u ovom džematu.

U džemat Kiseljak muftija Fazlović je razgovarao sa imamom Ismet-ef. Odobašićem i članovima Džematskog odbora koji su ga upoznali sa aktivnostima u džematu i radovima na proširenju i uređenju džamijskih prostora. U ovom džematu je upriličen i susret sa grupom imama ovog i susjednih medžlisa.

Glavni imam Medžlisa IZ Srebrenik Refik-ef. Hodžić je iskazao zahvalnost muftiji Fazloviću na ovoj posjeti, podršci medžlisu i džematima te velikom zalaganju na razvoju i unaprjeđenju njihovog rada.