Dolazak ramazana u Odžaku je obilježen u akšamsko vrijeme pucnjem iz topa kojim je oživljena stara tradicija ovog posavskog grada.

Već tradicionalno Medžlis Islamske zajednice Odžak – Odjel za brak i porodicu organizirao je predramazansku aktivnost za djecu, koja je postala poznata pod nazivom “Ramazanski vozić” s ciljem da mališani razviju tople i pozitivne emocije prema blagoslovljenom mjesecu.

Sabahske, ikindijske mukabele kao i teravih namaze predvodit će i ove godine glavni imam Safet ef. Karahmetović i Mujo-ef. Zahirović, a bit će angažirani i mualima Indire Kusur te mladi iz ovog grada koji su završili medrese.

“Svake godine konstantno nastojimo obogatiti aktivnosti i program tokom mjeseca ramazana uz veliku pomoć džematlija i naših institucija, tako će biti i ove godine kako bi se tradicija ramazana u Odžaku održala i oplemenila. Raduje nas veliki broj djece u aktivnostima, a ramazanski top je posebna atrakcija koja privuče pažnju svih stanovnika Odžaka. Nažalost, još jedan ramazan dočekujemo bez našeg dugogodišnjeg imama Fahrudin-ef. Mujanovića. Bio je veliki pokretač društveno-vjerskih aktivnosti, a posebno se istaknuo aktivnostima našeg povratka u Odžak, kao i obnovi naše džamije koja je izgrađena i otvorena 2006. godine. U njoj imamo vrhunske uslove za rad mekteba i vrtića”, kazao nam je Ahmer Škrijelj, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Odžak.

Medžlis Islamske zajednice Odžak tokom ovoga mjeseca organizirati brojne aktivnosti kroz društvenu brigu, mrežu mladih, odjel za brak i porodicu i aktivnosti u mektebu za cjelodnevni boravak djece.