Bismillahirrahmanirrahim.

Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, Milostivom, Samilosnom.

Salavate i selame upućujemo Njegovom vjerovjesniku i poslaniku Muhammedu, alejhis-selam.

Draga braćo i poštovane sestre!

Ponovo smo dočekali da nam se otvore plemenita vrata na koja ćemo ući u blagoslovljeno ramazansko vrijeme neizmjernih i jedinstvenih Božijih blagodati. U njemu će nas snažnije, ako Bog da, nadahnuti mudrost kur'anske istine, a naš namaz, post i drugi brojni ibadeti približiti Gospodaru svjetova.

Oduvijek je šehri-ramazan otvarao nove horizonte nade i napretka. Njegovi blagoslovi su se poimali još dragocjenijim u vremenima većih kušnji i izazova. Stoga nije teško osjetiti da smo u ovogodišnjoj predramazanskoj stvarnosti, ispunjenoj zebnjom i zabrinutošću zbog naglog širenja bolesti i opće prijetnje po zdravlje ljudi, s posebnim optimizmom otvorili svoje duše za susret s mjesecom velike Allahove milosti i dobrote. S ramazanom očekujemo brži i lakši izlazak iz stanja mnogostukih opterećenja i već vidnih posljedica, ali pokazujemo i veliku spremnost da snažno prigrlimo njegove časne ibadete.

Danas je naročito važno da nam ramazan donese novu odlučnost i snagu kako bismo olakšali drugima i popravili stanje u kojem se nalazimo. Pored najzaslužnijih među nama koji i u ovom dijelu naše domovine, neprestano brinu o zaštiti ljudskog zdravlja, egzistenciji i sigurnosti ljudi, na čemu im dugujemo veliku zahvanost, svi mi ćemo zajedno morati daleko više činiti u vremenu koje je pred nama.

Naš plemeniti poslanik Muhammed, a.s., bio je najveći uzor u dobroti i plemenitosti, a vrhunac njegove spremnosti da pomaže i olakša ljudima bio je u ramazanu. U vremenu u kome smo sada ovo je posve važna poruka svima nama. Uz to, ramazan će nas posebnom snagom posta i strpljivosti dodatno ojačati u našoj porodičnoj i društvenoj disciplini i odgovornosti koje su nam potrebne.

Braćo i sestre, drage naše džematlije!

Poželimo da svi ljudi osjete ljepotu i sklad koje ramazan donese na ovu našu planetu. Međusobno se podstičimo da svoj post usavršimo lijepom i istinitom riječju i dobrim djelima. Neka bogobojaznost (takvaluk) bude naša najbolja ramazanska opskrba. Tako se možemo nadati velikom Allahovom, dž.š., rahmetu i magfiretu, te Njegovoj zaštiti od nedaća ovog svijeta, kao i spasu od ahiretske kazne.

Molimo Allaha, dž.š., da olakša bolesnima i ožalošćenima, i da svima nama uveća nadu u Njegovu svekoliku milost i pomoć. Neka nas Stvoritelj svjetova nadahne i uputi da se potpomažemo i natječemo u bogobojaznosti i dobrima blagoslovljenog ramazanskog mjeseca.

Ramazan šerif mubarek olsun!